Verboden demonstratie op Museumplein loopt uit de hand

Afbeelding: ANP/HH

Hoewel de demonstratie ’Nooit meer kabinet Rutte’ was afgelast, zijn er zondag toch betogers naar het Museumplein in Amsterdam gekomen. De situatie liep snel uit de hand omdat demonstranten weigerden naar huis te gaan. De politie zette een aantal waterkannonnen in om de groepen uit elkaar te drijven. Er zijn meer dan honderd arrestaties verricht.

Er waren agenten te paard ter plaatse om de demonstranten het Museumplein af te krijgen. Er werd met bakstenen en vuurwerk naar de politie gegooid. De demonstranten scandeerden ’Wij zijn Nederland’.

Rond 15.30 uur lukte het de politie en de ME om de demonstranten van het Museumplein te verwijderen. Ze werden de wijken achter het plein ingedreven.

Noodbevel

De driehoek van Amsterdam kondigde eerder op de middag een noodbevel af. „Ondanks de vele waarschuwingen van gemeente en politie en het afgekondigde noodbevel, gaan de demonstranten op het Museumplein niet uiteen. De politie treedt nu op volgens draaiboek”, zo laat de gemeente op Twitter weten. „Na meerdere waarschuwingen via versterkt geluid is de waterwerper ingezet.”

Verboden demonstratie op Museumplein loopt uit de hand
Foto: ANP/HH

Westerpark

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, justitie en politie) stak eerder een stokje voor het plan van organisator Michel Reijinga om op het Museumplein te demonstreren. De betoging zou wel in het Westerpark mogen worden gehouden met maximaal vijfhonderd deelnemers. Door die beperkingen zou extra toeloop beter kunnen worden voorkomen, evenals de verspreiding van het coronavirus. „De driehoek respecteert de vrijheid van meningsuiting en wilde de demonstratie mogelijk maken maar vond het noodzakelijk voorwaarden te stellen vanwege de coronapandemie”, aldus de gemeente zondag in de persverklaring.

Reijinga spande een kort geding aan, omdat hij het niet eens was met de beslissing van de driehoek. Hij ving echter bot bij de bestuursrechter, waarop Reijinga het evenement annuleerde. Desondanks verwachtte hij dat er zondag alsnog een grote groep naar Amsterdam zou komen om te demonstreren. Op social media gaven meer dan 10.000 mensen aan dat ze geïnteresseerd waren in het protest.

’Geen noodzaak tot vaccin en mondkapjes’

Fysiotherapeut Anne, die aanwezig was op het Museumplein, laat aan De Telegraaf weten dat zij met ouderen werkt en ziet hoe ernstig zij lijden onder de genomen maatregelen. „Ik ben ondanks het verbod om te demonstreren toch gekomen. De maatregelen die nu tegen het coronavirus worden genomen gaan zo tegen alle menselijkheid in. Er is geen noodzaak tot vaccin en mondkapjes”, aldus Anne.

Een andere vrouw is met haar zoon naar het Museumplein geweest. „Ik ben hier op excursie voor mijn zoon voor maatschappijleer. Laten zien wat er echt gebeurt.”

De meeste mensen kwamen zonder mondkapjes op en zonder 1,5 meter afstand te houden. Iemand liep met een spandoek met de tekst ’Covid-vaccin = vergif’. Een andere betoger hield een bord met de tekst ’Trump’ omhoog.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen