’Bewakers inauguratie Biden weg om banden militie’

De Nationale Garde in Washington DC. Afbeelding: HOLLANDSE HOOGTE / AFP

Wegens banden met rechtse milities zijn twee soldaten verwijderd uit de troepen die de beëdiging van Joe Biden tot Amerikaanse president bewaken. Het gaat om twee leden van de Nationale Garde, de reservemanschappen van het Amerikaanse leger. Zij zijn onder meer ingezet om de plechtigheid woensdag in de Amerikaanse hoofdstad Washington te beveiligen.

De twee zouden banden hebben met ’marginale’ rechtse milities, melden Amerikaanse media. De landelijke politie FBI helpt bij het screenen van de gardisten. De vrees voor een aanslag ’van binnenuit’ is gegroeid na de gewelddadige bestorming van het parlement in Washington door aanhangers van de afzwaaiende president Trump.

’Normaal’

Waarnemend minister van Defensie Miller zei eerder dat er bij de inlichtingendiensten geen aanwijzingen zijn over dreigingen van geweld vanuit het Amerikaanse leger in aanloop naar de beëdiging. Ook noemde hij het screenen van de reservisten „normaal.”

Dat de soldaten die worden ingezet bij grote streng beveiligde evenementen worden nagetrokken, is volgens de bewindsman de standaard. „Elke steen wordt omgekeerd” voor het beveiligen van de hoofdstad in aanloop naar de inauguratie van Biden, aldus Miller.

Voetbalstadion aan bewakers

Voor de bewaking van het aangevallen parlementsgebouw Capitool waren al duizenden gardisten in Washington gestationeerd. In totaal worden 25.000 man ingezet.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee