Burgemeesters: avondklok moet weinig uitzonderingen hebben

Bron © ANP

Hubert Bruls. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Als er een avondklok moet komen, dan moet die strak zijn geregeld met slechts een beperkt aantal uitzonderingen. Dat hebben de burgemeesters van het Veiligheidsberaad dinsdagavond tegen minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) gezegd.

„Het moet een duidelijke, goed uitvoerbare maatregel zijn”, zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad na afloop van het overleg. De burgemeesters hebben nog altijd behoorlijk wat vragen over de uitvoerbaarheid en de vorm van een avondklok.

Bruls zei niet of de burgemeesters voor of tegen de avondklok hebben geadviseerd. Woensdag beslist het kabinet of die er gaat komen. „Er zijn burgemeesters die er meer en die er minder in zien”, aldus Bruls.

Lees ook: Kabinet kiest voor deze maatregelen in strijd tegen coronavirus

‘Stevige aanpak’

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is voor een „stevige aanpak”. „Wij hebben niet veel mogelijkheden meer in het mandje.”

Het kabinet neemt volgens de voorzitter van de veiligheidsregio’s een serieuze poging om de avondklok goed te beargumenteren. De burgemeesters vinden het vooral belangrijk dat de maatregel goed uit te leggen is aan de samenleving. Anders wordt het lastig voor mensen om die te accepteren en daarmee moeilijker om te handhaven.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →