‘Vergeten handtekening kostte België bijna 2,5 miljoen vaccins’

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Een vergeten handtekening dreigde België 2,5 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin te kosten. De fout kon volgens nieuwsblad Knack worden rechtgezet, maar zorgde wel voor veel ophef.

Het ging volgens het magazine mis toen de Europese Commissie vorige maand een optie nam op de aankoop van 100 miljoen coronavaccins. Die middelen kunnen dan later worden verdeeld over de lidstaten. België wilde ook meedoen, maar de topman van toezichthouder FAGG zou zijn vergeten op tijd een deelnamedocument te ondertekenen.

De gevolgen van die fout zouden pas duidelijk zijn geworden toen het al te laat was. De aankoopprocedure liep rond de jaarwisseling af en daarna kon België zich niet meer inschrijven. Daardoor dreigde het land naast 2,5 miljoen vaccins te grijpen.

Premier Alexander De Croo zou zich genoodzaakt hebben gezien zich met de zaak te bemoeien. Hij polste naar verluidt of vaccins konden worden overgenomen van Duitsland, maar daar werd de boot afgehouden.

België had echter geluk. De blunder kon worden rechtgezet toen de Europese Commissie begin januari weer ging onderhandelen met Pfizer en BioNTech. „We hebben het probleem opgelost en België zit terug op de Europese trein. Er is geen impact voor ons land op het aantal vaccins, evenmin op de timing van de levering”, laat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke weten aan Knack.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →