Clubicoon van KVC Oranje 1911 Hub Vanhommerig (70) overleden: ‘Het verlies van Hub heeft een grote impact’

Hub Vanhommerig. Afbeelding: KVC Oranje 1911

Kerkradenaar Hub Vanhommerig is vorige week op 70-jarige leeftijd overleden. Hij was erelid, actief vrijwilliger en oud-bestuurslid bij voetbalvereniging KVC Oranje 1911. Voorzitter Kevin Starmans vertelt over wat Vanhommerig betekend heeft voor de club.

Hub Vanhommerig heeft meerdere rollen gehad binnen KVC Oranje en zette zich voor veel initiatieven binnen de club in. „Hub in opgegroeid in Bocholtz. Toen hij in de jaren 70 naar Kerkrade verhuisde, heeft hij zich al gauw aangemeld bij KVC Oranje. Niet als voetballer, maar direct als bestuurslid”, begint Kevin Starmans zijn verhaal. „Hub werd met 26 jaar voorzitter en was daarmee de jongste voorzitter die de club ooit heeft gehad.”

Actief voor de club

Binnen KVC Oranje is Vanhommerig niet enkel voorzitter van de club geweest. Hij is tevens penningmeester van het KVC Oranje Festival geweest en tot zijn overlijden was hij penningmeester van KVC Oranje Onroerend Goed, kartrekker van de sponsorcommissie én verzorgde hij materialen voor de penningmeester van het bestuur van KVC. „En dan vergeet ik waarschijnlijk nog wel iets. Hub was op enorm veel manieren actief voor de club”, aldus Starmans.

Toegankelijke persoonlijkheid

Toen de voetbalvereniging na haar 100-jarig bestaan - in 2011 - in financiële problemen kwam, schoot de vrijwilliger in hart en nieren te hulp: hij stapte opnieuw in het bestuur. „Dit keer als penningmeester, tot 2019. We hebben het mede aan Hub te danken dat de vereniging de crisis te boven is gekomen”, gaat de voorzitter verder. „Het verlies van Hub heeft een grote impact. Niet alleen vanwege de vrijwilliger die hij was, maar ook om hoe hij was als mens. Zijn actieve aanwezigheid. Hub was bekend bij zowel de oudere generatie als bij de jongere, door zijn toegankelijke persoonlijkheid.”

Meerdere overlijdens binnen de club

KVC Oranje heeft de laatste jaren veel markante clubleden verloren. In 2018 stierf actief vrijwilliger Jos Duijsings en twee maanden geleden overleed erevoorzitter Hub Engelen. „Met het overlijden van Hub Vanhommerig daarbij, verliezen we drie steunpilaren voor de vereniging.” Begin 2020 stierf ook een trainer van het jeugdteam aan een hersentumor en verongelukte een half jaar later een andere jeugdtrainer van datzelfde team. „Daarnaast zijn onlangs ook, vlak achter elkaar, oud-leden Ben Vienerius, André Dovermann en Jan Schröder overleden. Dat allemaal bij elkaar is een script dat je - gelukkig - van tevoren niet kunt bedenken. Alle overlijdens hebben de nodige impact, maar er is binnen de club ook ruimte voor mooie herinneringen.”

Geliefd mens

Hub Vanhommerig was niet alleen actief bij KVC Oranje 1911. Hij was onder andere ook voorzitter van de redactie van ’t Senior Bledsje en oud-kerkbestuurslid en actieve vrijwilliger bij parochiekerk de Heilige Lambertus in Kerkrade. In de reacties op het bericht op de Facebookpagina van KVC Oranje is te lezen dat Hub Vanhommerig een geliefd mens was, dat de voetbalclub in volle vaart hield. ‘Een fijn mens is niet meer.’

Door Judith Bouwels

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →
Simpelveld