België verbiedt recreatieve en toeristische verplaatsingen van en naar het buitenland

Bron © ANP

Afbeelding: ANP

De inwoners van België mogen binnenkort geen recreatieve en toeristische verplaatsingen van en naar het buitenland maken. De maatregel geldt van 27 januari tot 1 maart.

Alleen essentiële trips, in of uit België, zijn toegestaan, bijvoorbeeld voor grensarbeiders, voor studieredenen, voor medische behandelingen of dringende zakelijke of familiale redenen.

„Wij nemen deze drastische maatregel om de huidige gunstige situatie in ons land te beschermen door een aantal dammen op te werpen”, zei premier Alexander De Croo na afloop van het Overlegcomité van de zes regeringen. „We kunnen niet elke auto aan de grens controleren, maar de politie zal gerichte controles uitvoeren op het verbod op niet-essentiële reizen”, verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Vanaf maandag moeten reizigers die uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika voor ‘essentiële zaken’ het land in komen bij aankomst tien dagen in quarantaine, met een verplichte zogeheten PCR-test op de eerste en nog een op de zevende dag. „We weten dat in die landen de besmettelijke varianten van het coronavirus aanwezig zijn”, aldus De Croo.

België staat er in vergelijking met andere EU-landen relatief goed voor met de coronacijfers. Maar met de krokusvakantie in zicht wil België niet het risico nemen dat gemuteerde virussen uit het buitenland door toeristen of teruggekeerde Belgen worden meegenomen. „Als mensen reizen, reist het virus mee”, zei de premier. Voor versoepeling van andere maatregelen is volgens De Croo geen ruimte. „Het gevaar is nog niet geweken.”

Om enig perspectief aan de schoonheidsspecialisten, kappers en Belgen met coronakapsels te bieden, zal het Overlegcomité op 5 februari beslissen of de niet-medische contactberoepen vanaf 13 februari weer hun zaken mogen openen.

België voert ook de strijd tegen Covid-19 op met „meer testen, isoleren en vaccineren”, zei minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid) op de persconferentie van het Overlegcomité. „Wie de ziekte heeft moet zich vanaf nu tien dagen isoleren, niet zeven. Dat doen we omdat de nieuwe varianten besmettelijker zijn.” Hij maakt zich over het vaccineren geen illusies: „Dat zal een hobbelig parcours blijven”, denkt hij. Afgelopen week kreeg de regering heel wat kritiek te verduren nadat Pfizer het aantal beloofde dosissen had teruggeschroefd.

Door Redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →