Patro Eisden en groep voetballers willen doorspelen en stappen naar de rechter

Spelers van Patro in actie tijdens een oefenwedstrijd. Afbeelding: Dick Demey

De stekker gaat uit het amateurvoetbal, besloot de Belgische voetbalbond onlangs. Maar niet alle clubs leggen zich daarbij neer. Gevolg: de rechter moet zich nu over de zaak gaan buigen.

Patro Eisden, de club uit Belgisch-Limburg die uitkomt op het derde niveau, nam direct na het stopzetten van de competitie een advocaat in de arm. Die heeft nu, uit naam van de club én 46 voetballers, de Belgische voetbalbond gedagvaard.

Niet fair

Hoewel alle amateurcompetities voor volwassenen in België vanwege corona zijn stilgelegd, gaat het profvoetbal op de hoogste twee niveaus wél door. Dat is oneerlijk, vinden ze bij Patro, waar ook oud-Roda-speler Henk Dijkhuizen speelt. Hij wil desgevraagd geen commentaar geven en verwijst naar advocaat Walter van Steenbrugge. Volgens de raadsman is het niet fair dat clubs in de ‘eerste nationale’, zoals het derde competitieniveau in België heet, niet door mogen spelen. Hoewel het officieel om semi-profs gaat, hebben ook clubs als Patro immers gewoon contractspelers in dienst. „Ook deze clubs en spelers moeten de mogelijkheid krijgen om te trainen en te spelen, om premies te verdienen en hun handelswaarde op te drijven”, redeneert Van Steenbrugge.

Volgens de advocaat worden de spelers in eerste nationale gediscrimineerd. Het recht op betaalde arbeid wordt ze ontnomen, redeneert hij. „We eisen een schadevergoeding van de voetbalbond en we willen ook een schadebeperkende maatregel.” Van Steenbrugge stelt een minicompetitie voor, zodat er toch een ploeg kan worden aangewezen die promoveert naar 1B, de Belgische eerste divisie. De burgerlijke rechtbank in Brussel zal zich binnenkort gaan buiten over de kwestie.

Door Onze verslaggever

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen