Vakbond FNV bezorgd om toename aantal flexbanen

Afbeelding: ANP

De toename van het aantal zogeheten flexbanen is onacceptabel. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de flexbarometer, een kwartaalrapport van TNO in nauwe samenwerking met de uitzendbranche-organisatie ABU, FNV en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit de meting zou blijken dat het aantal flexbanen in het slotkwartaal van 2020 is toegenomen op kwartaalbasis. Volgens FNV is het de eerste toename sinds de daling van het aantal flexbanen in 2019. De bond verwijt werkgevers net als bij de vorige crisis een toevlucht in flexwerk te nemen. „En als de economie straks weer aantrekt, zitten we met al die slechte flutbanen”, aldus FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha.

Vaste banen

Tegenover de toename van de flexbanen is een daling van het aantal vaste banen te zien. Waar in de eerste maanden van de coronacrisis er „massaal” afscheid werd genomen van uitzendkrachten en oproepkrachten, verliezen ook mensen met vast werk hun baan, concludeert FNV. Een op de vijf Nederlanders zou momenteel via een flexconstructie aan het werk zijn. Volgens de vakbond moeten er meer vaste banen worden gecreëerd.

FNV vindt andermaal dat de politiek moet ingrijpen. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die flexwerk duurder maakte, is volgens de bond niet voldoende. Volgens de bond moeten onder andere „schijnzelfstandigheid en draaideurconstructies van flexbanen” worden aangepakt.

Door ANP

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen