Burgers halen in twee uurtjes tijd 175 kilo zwerfafval van de Venloseweg in Sevenum

175 kilo zwerfafval in twee uurtjes tijd. © Zwerf Afval Prikkers

Sevenum -

Ze noemen zich de Zwerf Afval Prikkers (Zap) en ze spreken regelmatig via hun eigen Whatsappgroep af om ergens in de buurt van Sevenum troep op te ruimen.

Angela Janssens

Zo ook afgelopen zaterdag. In totaal 19 ‘Zappers’ zijn die ochtend twee uurtjes met prikstokken en ander materiaal het zwerfvuil op de Venloseweg in Sevenum te lijf gegaan. „Met ons groepje maken we een keer per maand een groot stuk weg schoon”, vertelt coördinator José Jeurninck-Heijnen. „Natuurlijk geheel coronaproof. Maar onze vrijwilligers lopen wel hun gedeelte van zo’n straat gezellig met z’n tweetjes, zij het op anderhalve meter afstand.”

Dat de vrijwillige opruimers zaterdag in twee uur tijd in totaal 175 kilo zwerfvuil uit de berm hebben gehaald, vindt Jeurninck-Heijnen toch verbazingwekkend. „En wat misschien wel net zo mooi is: voor deze schoonmaakactie heb ik contact opgenomen met de nabijgelegen Kafra huisvesting voor arbeidsmigranten in Sevenum om te vragen of er misschien bewoners zijn die mee wilden doen. Van de negentien vrijwilligers die zaterdag hebben meegeholpen om de Venloseweg helemaal vrij te maken van zwerfvuil, woonden er drie bij Kafra. Het is mooi om dit soort verbindingen te maken.”

Ook de gemeente Horst aan de Maas draagt een steentje bij door de benodigde materialen aan de vrijwilligers te leveren. Jeurninck-Heijnen: „De gemeente haalt ook het zwerfvuil op dat we verzamelen. Dat gaat allemaal heel gemakkelijk. We laten al het afval bij een bepaald paaltje achter en melden dat aan de gemeente, want anders denken ze misschien dat het om afvaldumping gaat. Meestal halen medewerkers van de gemeente ons verzamelde zwerfvuil heel snel op.”

De volgende schoonmaakactie van het groepje staat gepland op 20 Maart, zegt Jeurninck-Heijnen verder. „Dan is de Landelijke Opschoondag en daar doen wij ook aan mee.” Wie overigens mee wil doen met deze ‘Sevenumse Zapgroep’, kan zich aanmelden via: efkessame@gmail.com.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Horst aan de Maas

Gemeenteberichten