FNV: Winkelketens proberen personeel later in het jaar ‘gratis’ te laten overwerken

Afbeelding: ANP

Grote winkelketens laten hun personeel tijdens de gedwongen sluitingsperiode minuren opbouwen, waardoor de medewerkers later in het jaar gratis moeten overwerken. Dit constateert vakbond FNV, die vindt dat de rekening van de crisis zo onterecht bij de werknemers wordt neergelegd.

Medewerkers van Wibra hebben volgens de bond al protest aangetekend. FNV krijgt ook uit winkels van Blokker, Intratuin, Bristol en franchisevestigingen van HEMA veel meldingen hierover van medewerkers. De bond sprak bijvoorbeeld mensen die veertig, vijftig of zestig werkuren missen en die later gratis moeten inhalen.

Tegelijkertijd vragen de ketens volgens FNV ook NOW-steun aan om loonkosten door de overheid terugbetaald te krijgen. „Winkelketens eten van twee walletjes”, vindt FNV-bestuurder Linda Vermeulen. „Dit deugt niet, dit is een grote misstand.” Ze roept de politiek op in te grijpen en scherpere eisen te stellen aan de NOW-noodsteun voor grote winkelketens. Ook onderzoekt de vakbond juridische stappen en zij roept werknemers op zich bij de bond te melden om actieplannen te maken.

Door ANP

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen