LIVE: Kritiek op aanhouden avondklok in coronadebat

De Tweede Kamer debatteert met het demissionaire kabinet over coronamaatregelen. Dinsdagavond werd bekend dat er voorzichtig wordt versoepeld, maar dat de avondklok tot 15 maart van kracht blijft.

Het voortgezet onderwijs en het mbo gaan vanaf 1 maart open. Winkelen op afspraak wordt per 3 maart mogelijk, net als buiten sporten voor jongeren tot 27 jaar. Bovendien mogen contactberoepen als kappers, masseurs en nagelstudio’s weer aan de slag. Alleen sekswerkers moeten nog even wachten.

De avondklok blijft voorlopig, werd bekend. En dat terwijl Rutte van begin af aan zei dat het huisarrest vanaf 9 uur ’s avonds juist als eerste maatregel weer de prullenbak in zou gaan. Daar is hij van teruggekomen, ook omdat het schrappen van de avondklok de ruimte voor andere versoepelingen zou opslokken.

Verkiezingen

De avondklok loopt tot 15 maart. Een week daarvoor, op 8 maart, laat het kabinet weten hoe het vanaf dan verder moet. Mocht de avondklok ook tijdens verkiezingen in stand blijven, worden late stemmers (dat mag immers tot 9 uur ’s avonds) en stemmentellers niet op de bon geslingerd, beloofde Rutte.

Oppositiepartijen zijn weinig lovend over de aangekondigde versoepelingen. Volgens SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen komt het kabinet haar beloftes niet na, door de avondklok in stand te houden. Eerder zeiden Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dat deze maatregel als een van de eerste weer zouden verdwijnen. PvdA-leider Lilianne Ploumen vindt dat het perspectief voor jongeren ontbreekt. „De willekeur regeert en dat moet anders.”

PVV-leider Geert Wilders reageert op Twitter kort op Rutte, die met heel Nederland wilde afspreken dat iedereen zich goed aan de maatregelen houdt. „We spreken helemaal niks met je af Rutte behalve dat we genoeg van je hebben”, aldus Wilders.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen