Onrust in Herkenbosch over mogelijke vestiging coffeeshop net buiten dorp; burgemeester vraagt Roermond om opheldering

In het truckersrestaurant aan de Randweg op het industrieterrein zou mogelijk een coffeeshop komen. Afbeelding: De Limburger

De mogelijke komst van een coffeeshop in het truckersrestaurant aan de Randweg bij Herkenbosch heeft in het dorp een hoop stof doen opwaaien. Burgemeester Monique de Boer-Beerta van Roerdalen heeft Roermond inmiddels om opheldering gevraagd.

Toen dinsdag duidelijk werd dat een coffeeshopkandidaat zijn pijlen heeft gericht op het truckersrestaurant op het industrieterrein net buiten Herkenbosch, stak er op sociale media een storm van ongeruste reacties op. Een aantal huishoudens in het Roerstreekdorp ontving een anonieme brief in de bus, begeleid door een krantenartikel, om omwonenden te informeren over de plannen.

Lees ook: Run op panden voor coffeeshop in Roermond zorgt voor onrust

Naar aanleiding van deze tumult heeft burgemeester Monique de Boer van Roerdalen verhaal gehaald bij collega Rianne Donders van Roermond. In de uitwisseling zijn de randvoorwaarden voor een eventuele vestiging besproken, stelt de gemeente Roerdalen. „De onrust van de inwoners is begrijpelijk, maar op dit moment ook nog erg vroeg. We zijn als gemeente hier ook net pas over geïnformeerd. We zijn bezig om van de mogelijke gevolgen voor Roerdalen een goed beeld te krijgen”, aldus burgemeester De Boer.

Lees ook: De strijd om de coffeeshop: Roermond zet deur wijd open voor de concurrentie

Ongelukkig gekozen

De coalitiepartijen in Roerdalen reageren vooralsnog afwachtend. Jeroen Cremers van het CDA en wethouder Jan den Teuling van Roerstreek Lokaal! zeggen te wachten op de verdere ontwikkeling van de kwestie voordat ze een standpunt vormen.

Fractievoorzitter Marjo Thevissen van oppositiepartij Ons Roerdalen legt de verantwoordelijkheid van de zaak grotendeels bij Roermond. Ze vindt wel dat de locatie ongelukkig is gekozen. „Het truckersrestaurant aan de Randweg ligt aan een weg waarover kinderen naar school fietsen. Dat vind ik geen goede zaak. Bovendien is het niet netjes dat Roermond ons niet eerder heeft geïnformeerd over deze mogelijke locatie.”

VVD’er Herman Nijskens heeft vooralsnog weinig bezwaren tegen het plan. Hij vindt de locatie voldoende afgelegen en voorziet daarom weinig overlast. „Het is een goede ontwikkeling dat de vergunningen uit handen zijn van één ondernemer in Roermond. Een monopolie op een branche als wietverkoop is nooit goed.”

Door Simon Doesborgh

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen