Winkelpersoneel maakt zich zorgen over eigen veiligheid bij openstelling

Afbeelding: ROBIN UTRECHT

Winkelmedewerkers uit de achterban van vakbond FNV roepen werkgevers en het kabinet op om hun veiligheid centraal te stellen bij een heropening van de winkels. Zelfs bij een minimale openstelling, zoals het winkelen op afspraak dat vanaf woensdag mogelijk is bij veel winkels, vrezen de medewerkers dat de agressie tegen hen weer zal toenemen, net als eerder tijdens de coronacrisis al het geval was.

Bijna alle winkelmedewerkers hebben volgens FNV al het nodige meegemaakt: „Van bedreigingen in de supermarkten tot ruzie in de IKEA over kinderen in kinderwagens”. Ze vinden daarom dat werkgevers maatregelen moeten nemen om agressie gericht tegen het winkelpersoneel uit te sluiten.

„Er moeten meer en betere richtlijnen komen, óók om uitwassen te voorkomen zoals we die hebben meegemaakt tijdens Black Friday, toen het op veel plekken echt veel en veel te druk was”, zegt Ronald van der Flier. Hij is supermarktmedewerker en voorzitter van de sectorraad van FNV Handel.

Handhaving

Volgens hem was de handhaving bij winkels vanuit politie en gemeenten afgelopen maanden minimaal en in sommige gevallen zelfs compleet afwezig. „Helaas kunnen wij de winkelbedrijven niet verplichten om een beveiliger voor de deur te zetten of maatregelen te nemen om hun personeel te beschermen. Maar we kunnen wel een beroep doen op de overheid om wet- en regelgeving te handhaven. En daar waar mogelijk een winkel te sluiten als personeel niet beschermd wordt waar dat wel moet.”

Door ANP

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen