Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel helemaal lezen? Nu vanaf 1,04 per week

Venray gaat zoeken naar oplossing voor juridisch dilemma Roekenbosch

 © archief Laurens Eggen

Blitterswijck -

De gemeente Venray gaat samen met de provincie Limburg kijken of er op korte termijn alsnog een officiële ontheffing kan komen voor de huisvesting van arbeidsmigranten op vakantiepark Roekenbosch.

Leon Janssen

De rechter in Den Bosch bepaalde onlangs dat de vergunning die de gemeente Venray had afgegeven voor het onderbrengen van 250 arbeidsmigranten in 57 woningen op het vakantiepark in Blitterswijck niet geldig was. De arbeidsmigranten die er nu zitten, zouden er maximaal nog een half jaar mogen blijven.

Volgens de rechter is er geen officiële ontheffing van de provincie voor de huisvesting van arbeidsmigranten op het vakantiepark. De vergunning is daarmee ongeldig.

Recreanten

Bovendien vond de rechter dat er te weinig overleg was geweest met een aantal particuliere eigenaren van recreatiehuisjes. Die zouden door de aanwezigheid van arbeidsmigranten nagenoeg geen mogelijkheid meer hebben hun woningen te verhuren aan recreanten.

Lees ook: Rechter geeft Venray flinke tik op de vingers: geen nieuwe arbeidsmigranten op vakantiepark Roekenbosch

De gemeente, die inmiddels contact heeft gehad met provincie over deze zaak, wil nu zo snel mogelijk een officiële ontheffing voor de huisvesting van arbeidsmigranten gaan regelen. De gemeente houdt er echter wel rekening mee dat die nog enkele maanden op zich zal laten wachten. Daarna moet het college van burgemeester en wethouders opnieuw een besluit nemen over de vergunning.

Overlast

Die wil het college zeker weer gaan verlenen. Het ziet namelijk geen bezwaar tegen de verhuur voor arbeidsmigranten. Zeker omdat in de afgelopen maanden is gebleken dat die geen overlast hebben veroorzaakt, aldus het college.

De eigenaar van het park heeft het geld uit de verhuur nodig om het park vóór 2030 af te kunnen breken en van het gebied weer natuur te maken. Dat doel hebben ook provincie en gemeente voor ogen.

Schadeclaims

De gemeente overweegt verder nog in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Joep Gielens van ProVenray vindt dat geen goed idee. Zijn partij stemde samen met SP en Samenwerking Venray tegen de plannen voor de afbouw van Roekenbosch. „Er hangen de gemeente nu schadeclaims boven het hoofd”, aldus Gielens . „De gemeente zou in gesprek moeten gaan met alle belanghebbenden om de schade nog enigszins proberen te beperken.”

Lees ook