Premier en koning België herdenken aanslagen luchthaven Zaventem van vijf jaar geleden

Koning Filip en koningin Mathilde (links) en Belgisch premier Alexander de Croo met zijn vrouw (rechts) gedenken de aanslagen op luchthaven Zaventem van vijf jaar geleden. © Hollandse Hoogte / EPA

Brussel -

Op de Belgische nationale luchthaven bij Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek is kort na elkaar een herdenkingsplechtigheid gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreuraanslagen vijf jaar geleden.

Redactie

Koning Filip, koningin Mathilde en premier Alexander De Croo waren aanwezig bij de vanwege corona korte en in kleine kring gehouden herdenking. Door de aanslagen vielen in totaal 32 doden en 340 gewonden. Ook drie aanslagplegers overleefden hun terreurdaad niet.

Op 22 maart 2016 brachten om 07.58 uur drie zelfmoordterroristen twee bommen tot ontploffing in de vertrekhal van de luchthaven. Er vielen zestien doden. Twee van de terroristen kwamen eveneens om, maar de derde bom kwam niet tot ontploffing.

IS

Kort daarop, om 09.11 uur, bracht een andere zelfmoordterrorist een bom tot ontploffing in een metrostel dichtbij station Maalbeek tegenover de Europese Commissie. Ook daar kwamen zestien onschuldige mensen bij om het leven, evenals de dader. De aanslagen zijn opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

Zowel op het vliegveld als later in metrostation Maalbeek legden de koning en de koningin een bloemenkrans voor de slachtoffers. De namen van alle slachtoffers werden voorgelezen en op beide plekken werd een minuut stilte in acht genomen. Daarvoor en daarna werd tijd ingeruimd voor gesprekken met steeds een klein groepje nabestaanden.

Lees ook: Daders aanslagen Brussel pleegden eerder ‘testmoord’

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws