Chaves wint bergrit in Catalonië, Yates blijft leider

Esteban Chaves is blij met zijn ritzege. Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

De Colombiaan Esteban Chaves heeft de vierde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. Het was opnieuw een bergrit, ditmaal met aankomst in Port Ainé op 1960 meter hoogte. Chaves, die rijdt voor Team BikeExchange, kwam donderdag na een solo nog net alleen aan. Op zeven seconden werd de Canadees Michael Woods tweede, net voor de Brit Geraint Thomas.

De Brit Adam Yates van Ineos finishte ook in de eerste groep achtervolgers en blijft leider. Wilco Kelderman eindigde op zijn dertigste verjaardag als achtste. De renner van Bora-hansgrohe blijft vijfde in het algemeen klassement. De Ronde van Catalonië duurt tot en met zondag.

In de rit over 166 kilometer ontsnapte de Duitser Lennard Kämna op de voorlaatste col uit een kopgroep met onder anderen Koen Bouwman en Antwan Tolhoek. Kämna wist op de top van de Port del Cantó het peloton nog meer dan drie minuten achter zich. In de twintig kilometer naar de voet van de slotklim verloor de ploeggenoot van Kelderman echter het zicht op de ritwinst en nog voordat de weg weer omhoog liep, werd hij ingelopen.

Steven Kruijswijk, die woensdag het tempo bergop niet kon bijhouden, was de eerste aanvaller. Maar de kopman van Jumbo-Visma overschatte zichzelf en moest de groep favorieten laten gaan. Chaves was de volgende aanvaller. De Colombiaan kreeg een marge van twintig seconden en bleef uiteindelijk net buiten bereik van de achtervolgers. Hij klom naar de zesde plaats in het klassement, waarin Ineos heerst.

Limburger Wout Poels (67ste) kwam in een groepje met onder andere Robert Gesink op ruim een kwartier van Chaves binnen.

Door redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee