Rutte staat achter een internationaal pandemieverdrag

 

 © ANP

Nederland staat achter het sluiten van een internationaal pandemieverdrag. Demissionair premier Mark Rutte heeft een oproep daarvoor van WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus en EU-president Charles Michel, evenals leiders uit andere landen, in een aantal kranten wereldwijd ondertekend.

Bron: ANP

Het verdrag moet leiden tot verbetering van de pandemieparaatheid en -respons en zou verankerd worden in de Akte van Oprichting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De internationale samenwerking op het gebied van waarschuwingssystemen, gegevensuitwisseling en onderzoek moet via het verdrag versterkt worden. Ook de lokale, regionale en wereldwijde productie en verspreiding van vaccins, geneesmiddelen, diagnosemiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen moet verbeterd worden.

„Er zullen zich andere pandemieën en andere ernstige gezondheidscrises voordoen. Geen enkele regering of multilaterale instantie kan deze dreiging alleen aan”, onderschrijven ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson.

Volgens Charles Michel, die het idee in november opperde en daarover vervolgens met Tedros in gesprek ging, groeit de internationale steun voor het initiatief. Ook de presidenten van onder meer Indonesië, Zuid-Afrika en Zuid-Korea zetten hun handtekening onder het stuk. „Onze zwakke punten en onze verdeeldheid hebben Covid-19 vrij spel gegeven. Daarom moeten wij deze gelegenheid aangrijpen en ons verenigen”, aldus de leiders.

Ze willen „een robuustere internationale gezondheidsarchitectuur” opbouwen ter bescherming van toekomstige generaties. „De Covid-19-pandemie heeft er ons op een krachtige en pijnlijke manier aan herinnerd dat niemand veilig is totdat iedereen veilig is.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws