‘Pensioenuitvoerders APG en PGGM investeren indirect in Myanmar’

Protesten tegen de militaire coup in Myanmar. © EPA

Den Haag
ANP

Pensioenuitvoerders APG en PGGM hebben belangen in bedrijven die sterke zakelijke banden hebben met de militaire junta in Myanmar.

Dat blijkt uit een rapport van de organisatie Justice for Myanmar, waar de Volkskrant eerder over berichtte.

Het gaat in totaal om bijna 2,3 miljard dollar aan beleggingen in onder meer bedrijven in de olie- en gasindustrie, vastgoed en infrastructuur, maar ook een bedrijf dat militaire technologie levert aan Myanmar. Ook een Indiase onderneming die betrokken is bij de aanleg van een haven, heeft de steun van PGGM en APG.

Coup

In Myanmar is het al langere tijd onrustig. Het leger pleegde bijna twee maanden geleden een coup en zette de democratisch gekozen regeringsleider Aung San Suu Kyi vast. Sindsdien protesteren inwoners in het land tegen de machtsovername en treden ordetroepen hard op. Daarbij vielen al honderden doden.

Pensioenuitvoerders PGGM en APG zeggen in een reactie de uitkomsten van het rapport te bekijken. Een woordvoerder van PGGM zegt de inhoud van het rapport niet te kennen en daarom niet direct op de aantijgingen te kunnen reageren.

Zijn collega van APG, uitvoerder van pensioenfonds ABP, benadrukt dat er niet direct wordt geïnvesteerd in het land. Met ondernemingen die direct of indirect contact hebben met het militaire regime is contact en wordt waar nodig opgetreden. Volgens APG is het in sommige gevallen belangrijk om bij bedrijven als investeerder aan tafel te zitten om veranderingen teweeg te brengen.

Getoetst

PGGM zegt dat de beleggingsportefeuille voortdurend wordt getoetst, waarbij wordt gekeken of bedrijven zich houden aan goed ondernemerschap op het gebied van bijvoorbeeld milieu, mensenrechten en arbeidsvoorwaarden. Waar nodig wordt de dialoog gezocht en in het uiterste geval de investering teruggetrokken. Ook APG spreekt waar nodig bedrijven aan op hun gedrag. Dat deed het bedrijf eerder onder meer bij de Amerikaanse webwinkelreus Amazon over de arbeidsvoorwaarden en bij het Koreaanse energiebedrijf KEPCO vanwege investeringen in kolencentrales.

Volgens APG is het terugtrekken van een investering pas het laatste middel. Ook PGGM legt uit dat in sommige gevallen meer kan worden bereikt bij bedrijven die het niet goed doen, door ze tot verandering aan te zetten, dan te investeren in bedrijven die het al wel goed doen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws