Tweede Kamer wil Tjeenk Willink als informateur

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De Tweede Kamer wil Herman Tjeenk Willink dinsdag aanwijzen als informateur om de vastgelopen kabinetsformatie vlot te trekken.

De PvdA’er moet gaan uitzoeken welke partijen samen een kabinet willen gaan vormen. Dat werd duidelijk na overleg van de zeventien partijleiders met Kamervoorzitter Khadija Arib.

Lees ook: Formatie dreigt uiterst explosief te worden: ‘Het zal mogelijk nog een heftige tijd worden’

Na de verkiezingen zijn door de Kamer verkenners aangesteld, maar dat liep op een fiasco uit. Vorige week donderdag besloot de Kamer na een urenlang debat dat het vertrouwen hersteld moet worden en dat dat het beste kan gebeuren door een „een gezaghebbende, onafhankelijke informateur met een grotere afstand tot de actuele politiek en de partijen”.

De minister van Staat, oud-voorzitter van de Eerste Kamer en voormalig vicepresident van de Raad van State heeft veel ervaring als informateur. De in 1942 in Amsterdam geboren Tjeenk Willink bekleedde die functie bij de vorming van de kabinetten Paars I, Rutte I en Rutte III. Hij is sinds 2012 niet meer actief in de politiek.

Reacties

Volgens SP-leider Marijnissen heeft Tjeenk Willink een „goede staat van dienst, zeker als het gaat om de rechtsstaat”. Het herstellen van vertrouwen in de overheid en die rechtstaat is volgens haar de belangrijkste taak van het nieuwe kabinet.

Thierry Baudet (FVD) vindt de keuze voor Tjeenk Willink „een brevet van onvermogen”. Hij vindt dat de Kamer zichzelf hiermee „ niet serieus” neemt. Hij pleit voor een zakenkabinet en anders een centrumrechts kabinet. PVV-leider Geert Wilders is ook geen voorstander van Tjeenk Willink als informateur, maar hij legt zich erbij neer, omdat andere partijen hun steun voor hem wel hebben uitgesproken.

PvdA en GroenLinks: aan Kaag en Rutte om impasse te doorbreken

Ook nu de Tweede Kamer een nieuwe informateur heeft aangewezen ligt het initiatief voor de formatie bij de VVD en D66. Dat vinden oppositiepartijen PvdA en GroenLinks. VVD-leider Mark Rutte heeft een „groot probleem” omdat zoveel partijen hem hebben uitgesloten, zegt PvdA-voorvrouw Lilianne Ploumen. Het is volgens haar aan de liberale partijen om dat op te lossen. Ook volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver ligt het initiatief bij Rutte en D66-leider Sigrid Kaag om de „ongelooflijke impasse” te doorbreken.

De meeste partijen steunden donderdag een motie van wantrouwen tegen Rutte, met uitzondering van de VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie. De leider van die laatste partij, Gert-Jan Segers, zei zaterdag echter in het Nederlands Dagblad geen nieuwe regering met Rutte aan het hoofd te willen formeren. SP-leider Lilian Marijnissen riep dit weekeinde andere partijen op samenwerking met Rutte expliciet uit te sluiten. Ploumen deed dat dinsdag overigens niet, maar wees wel steeds naar de motie van wantrouwen.

Die motie betekent volgens Klaver wel dat de partij niet in het kabinet stapt als Rutte in het Torentje zit. „Vorige week hebben we die deur al ferm dichtgedaan. „GroenLinks heeft nog altijd geen vertrouwen in Rutte, die niet de waarheid sprak over zijn gesprek met de oud-verkenners. Ook alle pogingen dit weekend van de VVD en Rutte zelf om dat te herstellen heeft er geen verandering in gebracht”, zegt Klaver, verwijzend naar alle VVD-prominenten die de afgelopen dagen op de bres sprongen voor Rutte.

De Tweede Kamer debatteert later op dinsdag over de nieuwe informateur.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen