Commentaar: Haagse bluf legt een zware hypotheek op de vorming van een kabinet

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP ANP BART MAAT

Ook een lam wil zo nu en dan een leeuw zijn. De Tweede Kamer zette daarom vorige week wild brullend de tanden in VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte. Het gevolg is bekend. Meer dood dan levend sleepte die zich uit de politieke arena.

Zelfs zijn huidige coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie spijkerden driftig nagels aan zijn doodskist. Nu had Rutte een flinke afstraffing ook verdiend. Te vaak heeft hij de afgelopen tien jaar met leugens, halve en hele onwaarheden en chronisch geheugenverlies proberen weg te komen. Ook dit keer was hem dat gelukt als een fotograaf niet per ongeluk het bewijs had gefotografeerd dat Rutte geprobeerd had zich te ontdoen van CDA-lastpak Pieter Omtzigt. Door hem desnoods zelfs minister te maken of zo.

Wonderkind

Het doel heiligt de middelen wel vaker in de politiek. Maar dit keer overspeelde Rutte zijn hand door hierover te blijven liegen en zag de tot op het bot gefrustreerde Tweede Kamer de kans schoon het politieke wonderkind keihard te vloeren. Maar of het een doodschop is, moet nog blijken. Hoewel er amper nog een partij is die met hem in zee wil, is de macht van Rutte nog niet gebroken. Want zonder zijn VVD valt nauwelijks een kabinet te vormen. Ja, in theorie is een kabinet over links, zonder de VVD, nipt mogelijk. Maar daar zijn dan wel zeven partijen voor nodig. De zevendwergenvariant is dat al smalend genoemd.

Indalen

Een erg smalle en zeer instabiele coalitie. De kans daarop is nihil. VVD, D66 en CDA zijn op elkaar aangewezen, hoezeer die partijen en hun lijsttrekkers zich ook in de haren hebben gehad. Dat besef zal dan ook wel indalen, zeker nu de VVD categorisch weigert Rutte te laten vallen. Waarom zouden de liberalen ook. Wat hun leider nu wordt verweten, gebeurt in elke formatie, zij het buiten beeld. Niettemin legt alle Haagse bluf een loodzware hypotheek op de vorming van dat kabinet. Partijen zullen over hun schaduw moeten heen springen.

Massage

Dat vergt veel massage, nog meer leiderschap en boven alles goede wil. Maar als die wil er onverhoopt niet is, dan lijken nieuwe verkiezingen de enige optie, hoe onverantwoord tijdrekken en spierballenpolitiek in deze coronacrisis ook zijn.

Het commentaar vertolkt de mening van

De Limburger over belangrijke nieuwsfeiten

in Limburg en de wereld.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen