Niet eerder zoveel bedrijfsvestigingen opgeheven als in 2020

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Er zijn in Nederland nooit eerder zoveel bedrijfsvestigingen opgeheven als in 2020.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat deze cijfers sinds 2007 bijhoudt. In het coronajaar werden ook meer vestigingen opgericht dan ooit.

In Nederland zijn in 2020 zijn ruim 129.000 vestigingen van bedrijven opgeheven. Dat is 26 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal oprichtingen nam met 1,5 procent veel minder sterk toe, naar 179.000. In verreweg de meeste gevallen gaat het om bedrijven met één werkzame persoon en één vestiging.

Randstad

In de Randstad werden relatief veel vestigingen van bedrijven gesloten. In de grote steden zijn veel bedrijven actief in sectoren waar relatief veel opheffingen en oprichtingen plaatsvinden, zoals in de zakelijke dienstverlening.

Vorig jaar werden ook veel horecazaken opgeheven. Het aantal opgeheven vestigingen in die sector was met 5000 hoger dan ooit en 25 procent meer dan gemiddeld. In Amsterdam sloten 800 zaken de deuren en in de regio Rotterdam 445. In de Zaanstreek werd meer dan 1 op de 9 horecavestigingen opgeheven.

Het CBS definieert een sluiting van een bedrijfsvestiging als een opheffing als er geen sprake is van voortzetting van een belangrijk deel van de activiteiten door een ander bedrijf. Het bekendste voorbeeld hiervan is een faillissement. Bedrijven die definitief hun werkzaamheden staken kunnen meerdere locaties hebben waar de bedrijfsactiviteiten worden uitgevoerd. Alle sluitingen worden afzonderlijk geteld als ze in een ander postcodegebied vallen.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen