De Jonge vraagt advies Gezondheidsraad over AstraZeneca-vaccin

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Afbeelding: ANP

Minister De Jonge (Volksgezondheid) gaat een advies vragen van de Gezondheidsraad over hoe verder te gaan met het AstraZeneca-vaccin en hakt daar donderdag een knoop over door. Nederland stopte onlangs voor de tweede keer met het prikken van het vaccin vanwege trombose-bijwerkingen.

„Ik wil de Gezondheidsraad raadplegen”, zegt De Jonge woensdagmiddag. Die kan volgens hem ook ’externe expertise’ inzetten, ’met name vanuit trombose-deskundigen’. Het kabinet neemt na het advies pas donderdag een besluit over het al dan niet verder prikken met AstraZeneca.

Lees ook: Ook meldingen van zeldzame bloedklachten bij Janssen-vaccin

Daar stopte Nederland vorige week voor de tweede keer mee nadat gevaccineerden trombose-klachten kregen. Het Europese geneesmiddelenbureau EMA stelde woensdag dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen.

De trombose-bijwerkingen komen volgens De Jonge ’in zeer zeldzame verschijningsvorm’ voor, maar zijn ’wel een zeer ernstig ziektebeeld’. Dat het kabinet vorige week stopte met prikken was volgens De Jonge ’juist uit voorzorg, juist om het zekere voor het onzekere te nemen’.

Lees ook: EMA na onderzoek: voordelen AstraZeneca wegen zwaarder dan risico

Zekere voor onzekere

De minister bestrijdt, nadat kritiek over het stoppen met prikken losbarstte, dat dat besluit overhaast is genomen. „Dat is het niet. Het is het zekere voor het onzekere nemen, op het moment dat je weet dat mensen een vaccin nemen spannend vinden. Als ik niet zou handelen op basis van deze bijwerkingen, dan zou ik een groot risico nemen met de vaccinatiebereidheid. Dat kan ik niet doen, dat wil ik niet doen.”

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen