Cliënten van Limburgse zorginstellingen ingezet voor drugshandel en witwassen

Afbeelding: ANP XTRA

Cliënten van Limburgse zorginstellingen zijn ingezet voor criminele activiteiten. Dat meldt RTL Nieuws.

In Limburg is recent onderzoek gedaan naar criminele inmenging bij zorginstellingen. In de provincie kwamen daarbij vijftien gevallen aan het licht. Onderzoekers van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) kwamen allerlei verschillende zaken tegen zoals drugshandel, criminele familienetwerken en witwassen.

Kwetsbaar

Luc Winants, burgemeester van Venray en portefeuillehouder zorgfraude in Limburg, neemt het hoog op. „Het raakt mij het meest dat kwetsbare mensen worden ingezet in de criminaliteit”, zegt hij tegenover RTL Nieuws. „Deze mensen zijn al kwetsbaar, pakken een uitgestoken hand en komen in een crimineel patroon terecht waar ze niet meer uitkomen. Dat is in en in triest.”

Criminelen blijken in het hele land misbruik te maken van bewoners van zorginstellingen en hun zorggeld. Kwetsbare cliënten moeten bijvoorbeeld hennep toppen als dagbesteding of worden de prostitutie in gedwongen. Landelijk blijken er minstens 70 verdachte zaken te hebben plaatsgevonden.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen