Kabinet overlegt in Catshuis, OMT-lid: ‘De situatie is zorgelijk’

Premier Mark Rutte en Hugo de Jonge Minister Volksgezondheid Welzijn en Sport arriveren bij het Catshuis voor het overleg tussen demissionair ministers en deskundigen over de bestrijding van het coronavirus. Afbeelding: De Telegraaf

In het Catshuis is zondagmiddag het overleg begonnen tussen een deel van het demissionaire kabinet en deskundigen over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) temperde eerder de verwachtingen.

Woensdag lekte uit dat het kabinet overweegt op 21 april de terrassen te openen en de avondklok op te heffen. Verder wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.

Lees ook: Limburgse OMT-leden waarschuwen: te vroeg om terrassen en winkels te openen

Deskundigen staan gereserveerd tegenover snelle versoepelingen. De besmettingscijfers blijven hoog en ziekenhuizen behandelen bijna 2500 coronapatiënten. De ic-capaciteit van ziekenhuizen is enkele dagen geleden nog verder uitgebreid.

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zei zondagmiddag in het televisieprogramma Buitenhof dat de situatie „zorgelijk” is en dat daarom „uitermate voorzichtig” moet worden gehandeld. „We zitten nog niet op de piek van de derde golf.”

Lees ook: Spanning stijgt rond versoepelingen: zo staan we ervoor

Coronaminister De Jonge waarschuwt in de media voor teveel optimisme. „In het zicht van de haven moeten we geen domme dingen doen.” Dinsdagavond tijdens een persconferentie geven hij en premier Mark Rutte duidelijkheid over mogelijke versoepelingen.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen