Buitenring vormt inspiratie voor boek ‘Geen weg terug’ van Marleen Schmitz

Marleen Schmitz op het bankje dat ook op de cover van haar boek is afgebeeld. Afbeelding: Eigen foto

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Nee, het boek gaat niet over de Buitenring. De aanleg van de weg was wel een inspiratiebron voor haar nieuwste boek. De familieroman ‘Geen weg terug’.

„Omdat ik in Oirsbeek woon, zag ik van dichtbij hoe mensen uit bijvoorbeeld Nuth en Amstenrade, werden geconfronteerd met een grote verandering van hun woon- en leefomgeving. Een huis dat ineens leeg lag, mensen die moesten verhuizen, akkers die opgeslokt werden, geluidsschermen die opdoken. De aanleg van de Buitenring vormde zo een inspiratiebron”, vertelt de 69-jarige Marleen Schmitz.

Het verhaal

De nieuwe weg betekent het begin van allerlei verschuivingen. Voor Martha is er al jaren niets noemenswaardigs veranderd. Het gezinsleven met man Max, dochter Desiree en zoon Dave gaat gewoon zijn gangetje, totdat ze hoort over een nieuwe weg die wel erg dicht in de buurt van hun huis wordt aangelegd. Voor sommige dorpsbewoners is dit zelfs een reden om te verhuizen en ook Max neemt alvast een optie op een ander huis. Desiree, die op de havo zit, wordt verliefd op de oudere broer van een schoolvriendin. Dave komt in allerlei gedoe terecht en collega Janey is ongepland zwanger van een man die weigert zijn verantwoordelijkheid te nemen. Het is alsof Martha de enige is die nog standvastig is, maar voor hoe lang, als alles om haar heen verschuift?

Schrijfster

Geen weg terug is niet het eerste boek van de hand van Schmitz. Ze schreef tientallen boeken, waaronder romans, kinder- en prentenboeken. In 2013 won ze de Veldeke literatuurprijs.

Het boek, met harde kaft, telt 223 pagina’s en is uitgegeven door Zomer & Keuning in Utrecht. Het boek is te bestellen bij de lokale boekhandel via ISBN 9789020 540499 en is tevens verkrijgbaar als e-book.

Meer info: www.marleenschmitz.nl.

Door Paul Dolhain

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen