VS stoppen tijdelijk met toedienen coronavaccin Janssen

Afbeelding: ANP

De Verenigde Staten stoppen tijdelijk met het gebruik van het coronavaccin van Janssen uit Leiden. De federale overheid heeft de prikpauze aangekondigd, kort nadat het nieuws via The New York Times naar buiten was gekomen.

Het Nederlandse vaccin werd tot nu toe alleen in de Verenigde Staten toegediend. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC, de Amerikaanse versie van het RIVM) en de Food and Drug Administration (FDA, de Amerikaanse toezichthouder voor vaccins) hebben samen besloten tot de pauze. Ze zeggen „uit voorzorg” te handelen.

Volgens de CDC en de FDA hebben meer dan 6,8 miljoen mensen in de Verenigde Staten het Janssen-vaccin gekregen. Zeker zes mensen hebben na vaccinatie last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Zij zijn allemaal 18 tot 48 jaar oud. Volgens The New York Times is één vrouw eraan overleden en bevindt een tweede vrouw zich in kritieke toestand.

In federale vaccinatielocaties zal het Janssen-vaccin niet meer worden gebruikt. Daarnaast zijn er prikplekken die door de Amerikaanse staten worden gerund. De overheid zal de staten oproepen om ook daar tijdelijk te stoppen met het coronavaccin uit Leiden.

Het Janssen-vaccin werd tot nu toe alleen in de Verenigde Staten al gebruikt. De overheid in Washington had een noodvergunning afgegeven. In Nederland is maandag de eerste levering van Janssen binnengekomen. Later deze maand moet het voor het eerst in Nederland worden toegediend. De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), doet ook onderzoek naar de potentiële bijwerkingen. Volgens de toezichthouder gaat het tot nu toe om weinig gevallen.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen