Brussel klaar om 800 miljard euro te gaan lenen voor Europees herstelfonds

Eurocommissaris Johannes Hahn. Afbeelding: EPA

Europese banken gaan de komende vijf jaar EU-obligaties en ander Europees schuldpapier uitgeven om het economisch herstel van de coronacrisis te kunnen financieren.

Tot eind 2026 gaat de Europese Commissie op die manier 800 miljard euro ofwel jaarlijks gemiddeld circa 150 miljard euro op de kapitaalmarkt ophalen voor het Europese herstelfonds waar de EU-leiders het vorig jaar over eens werden. De commissie heeft alles nu op orde om daarmee te beginnen op 1 juli, zei EU-commissaris Johannes Hahn (Begroting) in Brussel.

De geleende miljarden gaan vervolgens als subsidie, gunstige lening of via een EU-project stukje bij beetje naar de lidstaten. Het is afhankelijk van de voortgang die ze boeken met hervormingen die ze afspreken met het dagelijks EU-bestuur, bijvoorbeeld op de arbeids- of huizenmarkt. Alles moet tegen 2058 zijn afbetaald.

Herstelfonds

Hahn benadrukte dat het herstelfonds, dat officieel NextGenerationEU heet, tijdelijk is, met als doel de nodige investeringen in de wederopbouw te kunnen financieren. Die investeringen moeten vooral duurzaam zijn en in groene en digitale projecten worden gestoken. Hahn zei dan ook dat er veel ‘groene’ obligaties zullen worden aangeboden. „De EU zal de grootste uitgever op de groene markt worden.”

De commissie verwacht grote belangstelling van beleggers voor het Europese schuldpapier. Dat is mede gebaseerd op de zeer succesvolle eerdere uitgiftes van euro-obligaties van in totaal ruim 75 miljard euro voor een tijdelijk EU-kredietprogramma, SURE geheten, om lidstaten geld te kunnen lenen voor tijdelijke werkloosheidsuitkeringen en werktijdverkortingen door corona.

Parlementen

Niet alle 27 nationale parlementen hebben overigens al goedgekeurd dat de commissie mag gaan lenen om de eigen ‘schatkist’ te vullen. In Nederland moet het zogeheten eigenmiddelenbesluit nog door de Eerste Kamer. Hahn riep de lidstaten op het proces te versnellen.

Het kabinet heeft eerder al aangegeven alleen gebruik te zullen maken van de subsidies, maar niet van de beschikbare leningen, omdat Nederland al heel goedkoop kan lenen. Nederland zou aanspraak kunnen maken op maximaal zes miljard euro uit het herstelfonds.

Door ANP

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen