Limburgse parochies experimenteren met digitale collectes

Afbeelding: ING Image

Als gevolg van de coronamaatregelen moeten ook de Limburgse parochies op zoek naar alternatieven om inkomsten te genereren. De oplossing lijkt inmiddels gevonden.

Een aantal parochies experimenteert inmiddels met digitale vormen van collecteren, meldt Bisdom Roermond. „De ervaringen zijn wisselend”, laat de woordvoerder weten na in de provincie z’n licht opgestoken te hebben voor Clavis, een uitgave van het bisdom. „Waar de ene kerk zeer enthousiast is, staat bij een andere het online collecteren nog in de kinderschoenen.”

Kerken zijn inmiddels al een poos gebonden aan een maximaal bezoekersaantal van dertig personen. „Zelfs als die allemaal vijf euro op de collecteschaal zouden gooien, is duidelijk dat van de opbrengst de parochie niet draaiend kan worden gehouden. Het is dus zaak voor parochies om creatief te zijn met het werven van inkomsten.”

Lees ook: Stichting staat stil bij Frans Schraven, de Lottumse bisschop die in 1937 levend verbrand werd door de Japanse bezetter in China

Uit onderzoek door het bisdom blijkt echter dat op tal van plaatsen inmiddels gretig gebruik wordt gemaakt van digitale mogelijkheden. Zo heeft de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht de GIVT app omarmd en werkt parochiefederatie Heerlen-Noord met betalingen via iDeal. Elders in de provincie, in Venray, zijn zelfs meerdere systemen in gebruik: online doneren, QR-codes die het overmaken van een Tikkie mogelijk maken en een collectezuil in de kerk.

Dankzij het mogelijk maken van een digitale collecte kunnen ook mensen die van thuis uit de mis volgen een bijdrage leveren. Hoewel nog niet elke parochie al zover is, heeft Bisdom Roermond al een standpunt ingenomen: „Het bisdom staat positief tegenover online collectes.”

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen
Beek