Dit zijn alle versoepelingen op een rij

Afbeelding: De Telegraaf

Langzaam maar zeker gaat ons land van het slot. Volgende week worden in de woorden van demissionair premier Rutte ‘voorzichtige stappen’ gezet om te versoepelen. Hoewel de piek in het aantal ziekenhuisopnamen nog niet is geweest, vindt het kabinet het nodig om de samenleving iets meer ademruimte te geven.

Wat verandert er ten opzichte van nu? Dit zijn alle versoepelingen op een rij:

  • De avondklok gaat er eindelijk af. Vanaf 28 april om 4.30 mogen mensen weer na tienen een wandeling maken, zonder hond of werkgeversverklaring.
  • Op diezelfde datum worden de regels voor het thuisbezoek verruimd. In plaats van maximaal 1 persoon mogen Nederlanders maximaal twee personen per dag ontvangen. Kinderen onder de 12 jaar worden hierin niet meegerekend.
  • Terrassen mogen onder strenge voorwaarden weer open. Tussen twaalf uur ’s middags en zes uur ’s avonds mag het buitenterras van horecagelegenheden open. Gasten mogen alleen met het eigen huishouden of met maximaal 2 personen buiten het huishouden aan één tafel. Ook moeten terrasgangers een reservering maken en mogen zij niet van hun zitplaats wijken, tenzij ze naar de wc moeten of willen afrekenen. Binnen moeten gasten een mondkapje op. De terrassen van sportclubs mogen overigens niet open, ook niet tussen 12.00 en 18.00 uur.
  • Winkels mogen open tot 20.00 uur en hoeven niet meer te werken met reserveringen. In plaats daarvan wordt een maximumaantal bezoekers gehanteerd per vierkante meter. Winkels mogen maximaal één persoon per 25 vierkante meter ontvangen. Voor winkels met meerdere verdiepingen geldt dat er maximaal 2 klanten per verdieping mogen winkelen, onafhankelijk van de grootte van de winkel.
  • Markten in de buitenlucht mogen weer volledig open.
  • Vanaf 26 april mogen het hbo en het wo onder voorwaarden weer open. Studenten mogen ‘ongeveer 1 dag per week’ fysiek naar de hogeschool of universiteit. Ook de bibliotheken van onderwijsinstellingen mogen weer open. Wel moet er overal 1,5 meter kunnen worden gehouden. Ook gaat het kabinet zelftesten beschikbaar stellen voor studenten en medewerkers.
  • Voor uitvaarten wordt het maximale bezoekersaantal opgeschroefd. In plaats van slechts 50 aanwezigen, mogen er nu 100 bezoekers komen.
  • Theorie-examens voor rij-, vaar- en vliegbewijzen mogen weer worden afgenomen.
Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen