’t Bakkes ien Eèsjde: slechts een enkel bakhuisje wordt als monumentje in ere hersteld

’t Bakkes van de familie Sthijns in 1981. Afbeelding: Archief Eijsdens Verleden, nr. 2302

Op meerdere plaatsen in Eijsden vindt men op enige afstand van huis of boerderij een klein, vaak vervallen, bouwwerkje dat soms nog dienstdoet als rommelhok. Oorspronkelijk was het ’t bakkes ofwel bakhuisje.

Bijna elk huis had vroeger zo’n bakkes. Het stond op veilige afstand van de woning. Het was opgetrokken uit leem en hout, uit mergel en vuursteen of, later, uit veldbrandsteen. De vloer was betegeld met hardstenen plavuizen in kalk-zandmortel. Het huisje had een rookvanger en een korte schoorsteen. Op de hardstenen vloer werd een oven opgebouwd van aarde en leem, vermengd met gehakt stro voor warmte-isolatie en paardenzeik(!) tegen krimpscheuren. Later werden, in plaats van deze leemopbouw, harde veldbrandstenen op hun kant opgemetseld.

’t Bakkes ien Eèsjde: slechts een enkel bakhuisje wordt als monumentje in ere hersteld
Bakkes in een tuin aan de Putstraat in Oost in 2019. Het zal worden opgeknapt. Foto: Archief Eijsdens Verleden, nr. 144426

Als de pas gebouwde bakoven was drooggestookt, kon hij in gebruik genomen worden. De meeste ovens zijn verdwenen of in verval geraakt. Een enkele wordt als monumentje in ere hersteld. In de zomer van 1981 heeft de familie Sthijns uit Oost nog een keer hun bakkes opgestookt om brood te bakken. Een geïllustreerd verslag hiervan, geschreven door Hans van Hall, staat in het kwartaalblad van de stichting Eijsdens Verleden (Uit Eijsdens Verleden nr. 16, december 1981). De publicatie is te vinden op de website van de stichting: www.eijsdensverleden.nl.

Door Lucia M.J. Geurts - Hoofdredacteur Uit Eijsdens Verleden

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen
Eijsden-Margraten