Grapperhaus blijft overtuigd van nut avondklok tijdens corona

Afbeelding: ANP

De avondklok heeft volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wel degelijk nut gehad de afgelopen maanden. „Ik ben overtuigd aanhanger van de gedachte dat de avondklok ons geholpen heeft”, zei de bewindsman vrijdag.

De avondklok werd ingevoerd op zaterdag 23 januari en gold tot met afgelopen woensdagochtend 04.30 uur. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zei deze week dat de ingrijpende maatregel nauwelijks effect heeft gehad. De opmerking van Kuipers verbaasde Grapperhaus. Het kabinet heeft daarom het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd inhoudelijk te reageren op de opmerkingen van Kuipers.

Lees ook: Avondklokboetes in Limburg leveren schatkist ruim 4 ton op

Volgens de minister liep de mobiliteit na de invoering van de avondklok met zo’n 10 procent terug. Handhavers zeggen dat het op straat rustiger werd en het blijkt volgens hem ook uit de mobiliteitscijfers van het RIVM en Rijkswaterstaat.

„Ik denk dat het heel goed is geweest dat we onszelf geholpen hebben door drie maanden met de avondklok te werken”, aldus de minister.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee