Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel helemaal lezen? Kies voor onze Black Friday Deal

Zes glas-in-loodramen Charles Eyck, gemaakt voor sanatorium Hornerheide, zijn nu een kunstwerk

Burgmeester Désirée Schmalschläger van Leudal onthulde vrijdagmiddag de gerestaureerde glas-in-loodramen. © Jan-Paul Kuit

Horn -

Jarenlang lagen ze ergens opgeslagen, maar sinds vrijdag zijn zes door Charles Eyck gemaakte glas-in-loodramen die ooit het hoofdgebouw van het sanatorium Hornerheide sierden, weer voor het publiek te zien. Ze zijn gerestaureerd en staan nu op het terrein van Proteion-zorginstelling Hornerheide.

Kitty Borghouts

De zes ramen dragen samen de titel ‘Het gezonde leven in Limburg’. Ze sierden vanaf 1954 de hal van het hoofdgebouw van het voormalige sanatorium, waar tuberculosepatiënten werden verzorgd.

De ramen zijn tweemaal eerder gerestaureerd, maar na een verbouwing in 2008, waarbij er kantoortjes in de hal kwamen, werden ze verwijderd om meer daglicht in het gebouw te krijgen. Ze hebben daarna nog een tijdje in een ander gebouw gestaan, maar werden opgeslagen om beschadiging te voorkomen.

Lees ook: Longzorg Horn honderd jaar geleden: vooral rusten in de buitenlucht

De ramen zijn nu opgeknapt en buiten op het terrein van zorginstelling Hornerheide geplaatst. Vrijdag, precies honderd jaar na de start van Hornerheide als sanatorium, werden ze onthuld.

Charles Eyck (1897-1983) wilde met de ramen een prettige sfeer voor de patiënten creëren om zo hun opname te verzachten. De afbeeldingen op de zes ramen gaan over kinderen in een maïsveld, de fruitoogst, de meimaand, het schutterskoningspaar, la belle jardinière (de mooie hovenierster), en de mijnwerkers en de kolenmijnen.

Zowel zorgkoepel Proteion als Ciro (kennis- en behandelcentrum longziektes) is voortgekomen uit het voormalige sanatorium. Beide instanties vieren dit jaar het honderdjarig bestaan.

Lees ook