Video: Vakantiereizen naar veilige landen vanaf zaterdag weer mogelijk

Kijk terug: Persconferentie 11 mei 2021

RedactieBron: De Telegraaf

Coronamaatregelen worden versoepeld voor terrassen, dierentuinen en pretparken. Bovendien mag er weer binnen worden gesport. „Er is behoefte aan ruimte om meer te kunnen doen”, zegt demissionair premier Rutte. „Aan de andere kant is er meer bezorgdheid.”

Demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge gaven dinsdagavond tijdens een persconferentie opnieuw tekst en uitleg over de bestrijding van het coronavirus en mogelijke versoepeling van maatregelen. „Alles wijst erop dat we op weg zijn naar een mooie zomer”, zegt Rutte. Maar hij waarschuwt dat er geen garanties zijn. „Vandaar de pauzeknop.” Die kan worden ingedrukt als het er maandag toch slechter uitziet.

Lees ook: Op vakantie naar een gele regio? Wees er snel bij, de prijzen gaan omhoog

Het OMT wil pas een verruiming als de instroom in de ziekenhuizen daalt met 20 procent. „Wel of niet versoepelen hangt niet van een procent meer of minder af. Als de richting goed is, maar nog geen 20 procent, dan durven we de stap aan.” Rutte is optimistisch dat stap twee volgende week ’gewoon’ kan.

Vanaf 15 mei zal voor individuele landen weer een reisadvies worden gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat maakte demissionair coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond op een persconferentie bekend. Hij verwacht dat Nederlandse toeristen deze zomer weer op vakantie kunnen gaan naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje.

Lees ook: De versoepelingen op een rijtje

Positief besluit

Volgens Rutte zien de cijfers er nu goed uit. „Dat betekent dat we het aandurven om op 19 mei die stap te zetten. Daarom een positief besluit, maar als het nodig is zullen we maandag alsnog op de pauzeknop drukken.” Bezorgheid en behoefte aan vrijheid zorgen voor een spagaat. „Dat is precies het dilemma waar we mee om moeten gaan. We willen vlak voor de finish geen fouten maken die ons op achterstand kunnen zetten.”

Zogenoemde doorstroomlocaties buiten mogen dus open. Maar er wordt bij pretparken nog wel gekeken welke attracties binnen of buiten zijn. ’De Python mag dus wel en de Droomvlucht niet’, concludeerde Rutte met oog voor detail.

De demissionair premier zegt dat Koningsdag voor zeventien corona-clusters heeft gezorgd. „Het wordt op momenten te druk om anderhalve meter afstand te houden”, waarschuwt Rutte. „Mensen gaan zich duidelijk meer zorgen maken over het virus.” Centraal staat de volgende stap van het openingsplan waarmee het land van het coronaslot moet. Vorige week was de druk op de zorg namelijk nog te hoog, waardoor er door betrokken bewindslieden een streep door versoepelingen werd gezet.

Lees ook: Nederland heft het wereldwijde negatieve reisadvies op

Rooskleuriger

Nu lekte al uit dat het er rooskleuriger uitziet. Vanaf 19 mei moet het weer mogelijk zijn om een bezoek te brengen aan een pretpark of dierentuin. Sportscholen en zwembaden gaan ook weer open. De openingstijden voor de terrassen worden verruimd. Nu kan een terrasbezoek van 12 tot 18 uur, dat wordt opgerekt naar van 6 tot 20 uur.

Ook kunnen er voorzichtig vakantieplannen worden gemaakt. Vanaf 15 mei worden de negatieve reisadviezen voor in elk geval Portugal, de Griekse eilanden en de Balearen opgeheven. Net als voor IJsland en Finland. Het huidige negatieve reisadvies voor de hele wereld loopt af op 15 mei. Vanaf dan wordt er weer per land of gebied gekeken naar de stand van de epidemie.

Vanaf dan wordt er weer per land of gebied gekeken naar de stand van de epidemie. „Je zal steeds meer landen op geel zien gaan”, zegt De Jonge. „Kijk iedere keer op de website wijsopreis.nl, want het kan ook zijn dat landen ons niet willen hebben.” De Jonge waarschuwt dat nu alle landen nog op reisadvies ’oranje’ staan en dat de situatie ook na 15 mei snel kan veranderen.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met het demissionaire kabinet over maatregelen en versoepelingen, nadat Kamerleden eerst ’s morgens worden bijgepraat door experts tijdens een technische briefing.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws