Kantoorinrichter Ahrend herpakt zich door inzet op thuiswerken

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Door de coronacrisis en het massale thuiswerken gaat kantoorinrichter Ahrend door een moeilijke periode.

Maar naar eigen zeggen is het de onderneming vorig jaar wel gelukt om de schade nog enigszins beperkt te houden. Dat komt omdat Ahrend nu ook sterk inzet op het inrichten van thuiswerkplekken. Daarnaast kondigde het bedrijf in november aan tweehonderd banen te schrappen, waarvan de helft in Nederland.

Virus

De jaaromzet zakte vorig jaar met 23 procent naar 268 miljoen euro. Daarmee presteerde het bedrijf beter dan het eerder nog verwachtte. Vanwege de virusuitbraak hield Ahrend eigenlijk rekening met een omzetterugval van 35 procent, als gevolg van bedrijfsorders die wegens de coronamaatregelen door grote werkgevers ‘on hold’ werden gezet. De winst, gecorrigeerd voor onder meer rente en belasting, kwam fors lager uit dan een jaar eerder op 10,6 miljoen euro. Maar gezien de omstandigheden is Ahrend hiermee toch tevreden.

Volgens topman Eugène Sterken heeft zijn bedrijf snel geanticipeerd op de nieuwe realiteit, waarin volgens hem direct duidelijk werd dat meer thuiswerken van blijvende aard zou zijn. „We hebben speciaal voor thuiswerken het assortiment uitgebreid”, geeft hij aan. Dan gaat het er bijvoorbeeld om dat mensen op hun thuiswerkplek ook goed zitcomfort hebben. „Het heeft alles tezamen ook veel nieuwe klanten opgeleverd.”

Thuiswerk

De vraag naar thuiswerkoplossingen is vooral sinds eind vorig jaar sterk toegenomen. Bemoedigend is volgens Sterken ook zeker dat het aantal internationale aanvragen voor aanpassingen van kantoren in de afgelopen weken weer duidelijk is toegenomen.

De Ahrend-topman is voorzichtig positief, maar waagt zich nog niet aan echte voorspellingen voor heel 2021. Alle ogen zullen de komende tijd gericht zijn op de terugkeer naar kantoor, denkt hij. Veel zal afhangen van de snelheid waarmee mensen in Europa gevaccineerd worden. Ook speelt een rol vanaf wanneer de overheden het advies om thuis te werken zullen intrekken en het werken op kantoren weer accepteren. „Internationaal hebben we in Frankrijk, Engeland, het Midden-Oosten en in China enkele mooie opdrachtgevers als nieuwe klanten mogen verwelkomen. Het tweede halfjaar blijft echter onzeker. Hoe dan ook zal de omzet nog ruim achterblijven bij het recordjaar in 2019.”

Door ANP

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen