Hoe kun je je gietvloer schoonmaken?

Gietvloeren zijn de laatste jaren enorm populair geworden, wat ook zeker in ons land het geval is. Eén van de redenen voor deze hype komt toch wel doordat een gietvloer eenvoudig te onderhouden is. Zo vergt het niet veel inspanning om de vloer schoon te maken. In principe hoef je hiervoor alleen maar een stofzuiger te gebruiken, al is het inzetten van een vloerreiniger zo nu en dan zeker een goed idee. Dit is eigenlijk ook het geval bij een beton cire vloer. Een ander voordeel van een gietvloer is dat het geen naden heeft, het is immers in één stuk gegoten. Stof en vuil kan hier dus niet echt in kruipen, wat bij veel andere vloeren wel het geval is. Alsnog betekent dit natuurlijk niet dat je je gietvloer nooit hoeft schoon te maken, wat mogelijk is met de onderstaande tips.

Wat moet je beslist niet gebruiken?

Een gietvloer heeft dus niet veel onderhoud nodig, maar alsnog zal dit wel zo nu en dan gedaan moeten worden. In principe verschilt het onderhoud van dit type vloer niet echt ten opzichte van de onderhoud die je moet doen bij andere vloeren, zoals bijvoorbeeld bij parket of tegels. Desondanks is er alsnog wel één groot verschil. Een gietvloer is namelijk vloeistofdicht, wat ervoor zorgt dat water of oliën er niet in kunnen trekken. Het is daarom slim om geen gebruik te maken van zeep bijvoorbeeld. Doordat dit niet in de vloer trekt blijft het liggen als een vettig laagje, wat natuurlijk vuil en stof aantrekt. Hierdoor ziet je gietvloer er vuil uit en dat is natuurlijk niet de bedoeling. De zeepresten maken de vloer bovendien gladder en daardoor gevaarlijker.

Hoe kun je de gietvloer wekelijks schoonmaken?

In principe moet een gietvloer één keer per week schoongemaakt worden, al hangt dit natuurlijk van een aantal factoren af. Zo speelt de intensiteit van het gebruik een rol, net zoals je persoonlijke voorkeur en of je huisdieren en/of kinderen hebt. De kans is groot dat je dan wat vaker de vloer moet schoonmaken. Toch is een wekelijkse schoonmaakbeurt vaak wel voldoende. Je kunt dan gebruik maken van een stofzuiger. Hierdoor kun je waarschijnlijk 75 procent van de totale vervuiling verwijderen, dit bestaat namelijk vooral uit vuil en stof. De resterende 25 procent bestaat juist uit vettige deeltjes, wat je helaas niet kunt verwijderen met een stofzuiger. Je zult dan toch een dweil in moeten zetten, maar wel zonder zeep!

En de grondige beurt dan?

Mogelijk merk je dat de wekelijkse schoonmaakbeurt toch niet genoeg is om je gietvloer echt goed schoon te krijgen. Het zal dan zaak zijn om dan te beginnen met een grondige poetsbeurt. Mogelijk moet je hierbij de hele vloer reinigen, maar het zou ook kunnen dat het puur gaat om een paar specifieke stukken die nog veel viezer zijn. Je kunt deze vlekken het beste aanpakken met behulp van een schoonmaakspons. Een schuursponsje moet je juist beslist niet gebruiken. Het grondig reinigen van een gietvloer kun je het beste doen met een aangepaste vloerreiniger, wat je moet doen in combinatie met een microvezel dweil. In principe kan het slim zijn om de vloer eerst nog te stofzuigen. Een schrobzuigmachine kan een goede optie zijn als het gaat om een grote oppervlakte. Alhoewel dit apparaat een erg hoge borsteldruk heeft, zal het je gietvloer niet beschadigen.

Wat te doen als er krasjes zijn ontstaan?

Helaas zullen er hoe dan ook krasjes ontstaan wanneer de gietvloer vaak bewandeld wordt door mensen die schoenen dragen. Dit zal niet opvallen als jij de vloer regelmatig schoonmaakt met behulp van de tips die genoemd zijn in dit artikel. Toch zou het kunnen dat vuil en stof zich ophoopt in deze krasjes. Dit zorgt ervoor dat je vervolgens de beschadigingen ook gaat zien. Helaas kun je deze krasjes niet verwijderen uit de gietvloer, maar natuurlijk is dit niet het geval bij het vuil en stof. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een stofzuiger. Daarnaast kun je de krasjes wel wegwerken, bijvoorbeeld met behulp van een nieuwe vloercoating. In principe kun je hier ook voor zorgen door de vloer te schuren of polijsten, maar het is verstandig om dit over te laten aan een expert.

Door Twenty Four Webvertising