Versoepelingen gaan door: dit kan vanaf woensdag

Attractieparken en dierentuinen kunnen woensdag weer open, de terrassen met langere openingstijden mogen ontbijt en diner serveren en ook de sportscholen mogen de deuren weer openen. Vanwege de teruglopende druk op ziekenhuizen hoeft het demissionaire kabinet de pauzeknop niet in te drukken. „Het gaat de goede kant op”, zegt demissionair coronaminister De Jonge.

De druk op de zorg is minder groot. „We zien een daling van 30 procent ten opzichte van de piek. We zien dat het vooral een effect is van vaccinaties”, vertelt De Jonge. „Maar voorzichtigheid blijft geboden. We zijn er nog niet, maar deze stap is verantwoord om te zetten.” Sneller kan het niet, denkt De Jonge. „De volgende stap zetten we naar het zich laat aanzien over drie weken.”

Lees ook: Vakantie boeken? Limburg heeft genoeg te bieden maar wees er snel bij, de campings lopen vol

Die volgende stap kan worden gezet ’als de daling blijft doorzetten in dit tempo’, zegt De Jonge. Die zou worden aangekondigd op 1 juni en gaat in op 9 juni. Een concreet cijfer dat gehaald moet worden kan de bewindsman niet noemen. „Het is zeker denkbaar dat het sneller kan gaan, maar dat hangt van een aantal dingen af.” Bijvoorbeeld gedrag van mensen en tempo waarop wordt gevaccineerd.

Onderwijs

Komend weekend besluit het demissionaire kabinet of het voortgezet onderwijs weer aan de slag kan, zonder 1,5 meter afstand te houden. Volgens De Jonge worden er extra testen ter beschikking gesteld om scholieren in dat geval wel beter te kunnen testen.

Toegangstesten kan pas als de wet die dat mogelijk maakt van kracht is. Dat wordt niet voor juni voorzien. Wel wil het demissionaire kabinet met pilots tot die tijd al een poging doen met evenementen met toegangstesten. Premier Rutte en coronaminister De Jonge hadden dit extra ’weegmoment’ voor de zekerheid ingebouwd om er zeker van te zijn dat de cijfers echt de goede kant op gaan, zoals de modellen al wekenlang aangeven. Dat blijkt inderdaad het geval.

Buitenmusea

Behalve pretparken en dierentuinen mogen ook buitenmusea weer open. Sekswerkers mogen ook weer aan de slag. De bibliotheken kunnen op 20 mei weer normaal boeken uitlenen.

De tweede fase van het openingsplan zou doorgaan als er maandag een gemiddelde afname is in de instroom van ziekenhuizen van ongeveer 20 procent in vergelijking met de piek eind april, zegde Rutte toe. Wel blijven de basismaatregelen overeind, zoals mondkapjes binnen, anderhalve meter afstand en een beperkt aantal mensen bij elkaar.

Over de volgende fase in de versoepelingen zal het kabinet begin juni besluiten.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen