‘EU ziet af van mogelijk helft bestelling Janssen-vaccins’

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De Europese Unie bedankt voor de koop van 100 miljoen Janssen-vaccins, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters. Nog eens 100 miljoen doses zouden mogelijk wel worden aangekocht, maar vervolgens aan armere delen van de wereld worden geschonken.

De EU heeft met fabrikant Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Leidse Janssen dat het vaccin ontwikkelde, afgesproken dat het 200 miljoen doses sowieso levert. Brussel kreeg een optie op nog eens 200 miljoen. Maar de hoge verwachtingen van het vaccin zijn wat bekoeld. Net als bij het AstraZeneca-vaccin bleek er een, weliswaar minieme, kans op een gevaarlijke bijwerking. En de aanvoer verloopt moeizaam door onder meer een vergissing in een Amerikaanse fabriek.

De EU maakt daarom volgens de bronnen van Reuters geen gebruik van de optie, die zij nog tot eind juni kan lichten. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is er nog geen besluit gevallen en overleggen de EU-landen er nog over. Als de EU afziet van de aanspraak, zou dat volgens hem ook niet betekenen dat de unie niet meer met Janssen in zee gaat.

Miljoenen Janssen-vaccins worden nog vastgehouden omdat ze mogelijk vervuild zijn geraakt in een Amerikaanse fabriek. De verzending is geblokkeerd in afwachting van onderzoek van de Amerikaanse toezichthouder, maar dat laat op zich wachten.

Lees ook: Vijf vragen over dramaweek voor Janssen-vaccin

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen