Femke Bol verpulvert Nederlands record, ook Sifan Hassan messcherp in Florence

Femke Bol, hier in actie in Hengelo. Afbeelding: ANP/HH

Atlete Femke Bol heeft bij de Diamond League in Florence haar Nederlands record op de 400 meter horden aangescherpt.

De 21-jarige Amersfoortse won met overmacht de race, in 53,44 seconden. Haar oude toptijd van 53,79 liep ze vorig jaar.

Bol won afgelopen zondag ook de 400 horden op de FBK Games, maar ze was toen bijna een seconde langzamer (54,33). Net als in Hengelo finishte Anna Ryzjikova uit Oekraïne in Florence achter haar als tweede. Zij kwam op ruime afstand van Bol over de meet, in 54,19.

Met haar nieuwe recordtijd van 53,44 staat Bol derde op de wereldranglijst van dit jaar. Het Nederlandse toptalent, die deze winter Europees kampioene indoor werd op de 400 meter en outdoor het Nederlands record op deze afstand al aanscherpte tot 50,56, liep een nagenoeg vlekkeloze race. Ze wil tussen alle tien horden vijftien passen maken om zodoende vooral op de zware laatste meters snelheid vast te houden en in Florence lukte dat bijna. Ze moest alleen voor de laatste horde een pas extra maken.

Bol reageerde opgetogen. „In Hengelo maakte ik best veel fouten en nu zaten er ook nog foutjes in, maar het tweede deel van de race ging wel al veel beter. Ik kon mijn snelheid goed vasthouden, maar ik moet mijn ritme over de horden nog vinden. Daar werk ik hard aan”, zei ze kort na de race. „Maar ik ben natuurlijk hartstikke blij met een Nederlands record.”

Hassan imponeert

Ook Sifan Hassan maakte indruk op de 1500 meter. Ze won de race in 3.53,63, de beste tijd van de wereld in dit jaar. De Nederlandse topatlete versloeg in een machtige eindsprint de Keniaanse Faith Kipyegon, die met een tijd van 3.53,91 wel een nationaal record liep. De Britse Laura Muir rende naar de derde plaats in 3.55,59.

Hassan won zondag nog de 10.000 meter bij de FBK Games in Hengelo in 29.06,82. Dat was een wereldrecord. De Ethiopische Letesenbet Gidey verbeterde het twee dagen later alweer naar 29.01,03, nota bene op dezelfde baan in Hengelo.

Vier dagen na haar race in Hengelo leek Hassan de vermoeidheid van die wedstrijd over 25 rondjes niet meer te voelen. Ze liep vanaf de start voorin en nam na 700 meter het initiatief in de race. Kipyegon bleef tot het einde van de race aandringen, maar Hassan bleek over een sterker eindschot te beschikken. Ze slaagde er net niet in haar persoonlijk record van 3.51,91 te verbeteren. In die tijd werd ze in 2019 wereldkampioene op de 1500 meter.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen