Vanaf dinsdag quarantaineplicht voor reizigers uit VK

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Wegens zorgen om een nieuwe coronavariant moeten reizigers die met ingang van dinsdag in Nederland aankomen vanuit het Verenigd Koninkrijk, verplicht in quarantaine.

Dat land wordt, samen met Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal, aangemerkt als zeer hoog risicogebied. De reden is de „zorgwekkende” Indiase coronavariant die in die landen rondgaat. Het ministerie van Volksgezondheid heeft hiertoe besloten na advies van het RIVM.

Lees ook: Boa’s vanaf woensdag op de stoep bij quarantaineweigeraars

Reizigers die uit die landen komen, moeten „beschikken over een juist en volledig ingevulde quarantaineverklaring”. Reizigers zonder zo’n verklaring kunnen een boete van 95 euro krijgen. Mensen die zich niet aan de thuisblijfplicht houden, riskeren een boete van 339 euro. De quarantaineplicht geldt voor tien dagen, tenzij de reiziger op dag vijf negatief test op het coronavirus.

Voor reizigers India zelf, waar de zogenoemde deltavariant vandaan komt, geldt al een quarantaineplicht.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen