Hoofdrolspelers kabinetsformatie langs bij informateur Hamer

VVD-leider Rutte staat de pers te woord na een gesprek met Hamer. Op de achtergrond komt CDA-leider Hoekstra voorbij. Afbeelding: ANP

Informateur Mariëtte Hamer ontvangt dinsdag in verschillende samenstellingen de drie hoofdrolspelers in de moeizaam verlopende kabinetsformatie. CDA-leider Wopke Hoekstra spreekt eerst afzonderlijk met achtereenvolgens VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag, die daarna ook nog samen zijn uitgenodigd.

VVD en D66 zijn met afstand de twee grootste partijen in de Tweede Kamer en kunnen nauwelijks om elkaar heen. Ook een meerderheidscoalitie zonder het CDA is moeilijk voor te stellen. Maar bij de christendemocraten rommelt het na het vertrek van het populaire Kamerlid Pieter Omtzigt, die opstapte omdat hij zich tegengewerkt voelde door zijn eigen partij.

Minder opties

Omtzigt zit nu nog ziek thuis maar wil als hij hersteld is als onafhankelijk Kamerlid terugkeren. Het verlies van die ene CDA-zetel heeft gevolgen voor de formatie, want daardoor is het aantal mogelijkheden om tot een meerderheid met vier partijen te komen verder geslonken. De drie zetels die zowel Volt als JA21 zou kunnen inbrengen, zijn niet meer voldoende.

Lees ook: CDA keldert naar acht zetels in peiling De Hond

Zowel de PvdA als GroenLinks kan VVD, D66 en CDA wel aan een meerderheid helpen maar die twee partijen willen alleen samen in een kabinet. D66 ziet dat wel zitten maar VVD en CDA willen met hooguit een van de linkse partijen samenwerken. Liever nog zetten zij de huidige samenwerking met de ChristenUnie voort maar dat wil D66 niet.

Lees ook: Rutte ziet formatie niet moeilijker worden door Omtzigt-notitie

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen