Ombudsman NPO onderzoekt omstreden Kaag-documentaire

Afbeelding: VPRO

De ombudsman van de NPO, Margo Smit, is druk bezig met een onderzoek naar de VPRO-documentaire over D66-leider Sigrid Kaag. Dat laat ze desgevraagd weten aan het ANP.

Dinsdagavond werd bekend dat D66 zich toch heeft bemoeid met de inhoud van een televisiedocumentaire over partijleider Sigrid Kaag, terwijl het kabinet dat eerder ontkende. Dat werd duidelijk uit stukken die zijn opgevraagd door GeenStijl onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Lees ook: Column: In het geval van D66 mogen naamgrappen best: de Kaagbaan en Dubbel66

Snel oordeel

Smit onderzoekt de totstandkoming van de documentaire nu. Normaliter heeft de ombudsman een termijn van drie maanden, maar zo lang zal het deze keer niet duren, verzekert ze. „Dit oordeel moet er gewoon heel snel komen.”

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemde de documentaire eerder al journalistiek gezien geen slimme zet. Vooral de periode waarin die gemaakt is, de verkiezingstijd, kan ervoor zorgen dat de „strikte onafhankelijkheid in twijfel wordt getrokken”, liet Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, weten aan het ANP.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee