Corona weerhoudt misbruik van minderjarigen niet: ‘Ouders vaak betrokken bij seksuele uitbuiting van hun kind’

Foto ter illustratie. © ANP XTRA

De coronapandemie lijkt niet te hebben gezorgd voor een daling in het aantal minderjarigen dat seksueel wordt uitgebuit. Bovendien zijn ouders steeds vaker direct betrokken bij de uitbuiting van hun eigen kind.

Redactie

In een op de zeven gemelde gevallen was dat zo, een lichte toename vergeleken met een jaar eerder. Dat heeft het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) donderdag bekendgemaakt.

In 2020 meldden zich 283 kinderen op het digitale hulpplatform, 250 van hen gaven aan zelf slachtoffer van seksuele uitbuiting te zijn. Ze werden bijvoorbeeld ingezet bij webcamseks of aan derden uitgeleend om seksuele handelingen te verrichten.

Het rapport toont volgens een woordvoerder aan dat de seksuele uitbuiting van soms heel jonge kinderen ook tijdens de coronapandemie is doorgegaan. „Het is duidelijk dat mensenhandelaren zich hierdoor niet hebben laten weerhouden.” De uitbuitingssituatie duurde in meer dan de helft van de gevallen langer dan twee jaar.

‘Extra lastig’

„Dat het misbruik ook in eigen huis kan plaatsvinden maakt signalering extra lastig”, aldus de woordvoerder van het CKM. Het centrum roept demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn) op „om te verkennen in hoeverre de zorg en de opsporing op de hoogte zijn van dit soort zaken en of aanvullende maatregelen nodig zijn”.

Lees ook: Terre des Hommes slaat alarm: miljoenen kinderen uitgebuit door coronacrisis

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws