Kamer wil lachgasverbod tóch afdwingen

Lachgas patronen en een ballon op een parkeerplaats. Afbeelding: Hollandse Hoogte

De Tweede Kamer wil dat het al aangekondigde lachgasverbod, ondanks een geldgebrek, toch snel wordt gehandhaafd. Een voorstel van CU en CDA om dat voor elkaar te krijgen wordt gesteund door een meerderheid van de Kamer.

„Het feit dat dit kabinet demissionair is, mag geen reden zijn om daar nu niet mee door te pakken”, zegt CU-Kamerlid Bikker. „Als je weet dat ieder weekend de kinderen bij de huisartsenpost naar binnen lopen nadat ze lachgas hebben gebruikt, dringt pas echt door wat een schadelijke troep dat lachgas is.”

Lees ook: Partydrug met keerzijde, ex-gebruikers lachgas waarschuwen: ‘Begin er nooit aan’

Bikker en CDA-collega Kuik roepen met steun van een Kamermeerderheid het demissionaire kabinet op aan de slag te gaan met het verbod, dat eerder door betrokken bewindslieden al wel werd aangekondigd. De oproep is om daar structureel geld voor beschikbaar te stellen, zodat het vanaf september al gehandhaafd kan worden.]

24 miljoen euro

Volgens demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is het op korte termijn te duur om op te treden tegen gebruik en verkoop van het verdovende middel. Naar schatting elk jaar 24 miljoen euro, en dat heeft de minister nu niet. „Een verbod op lachgas kan niet zonder dekking, ik kan de politie niet op pad sturen door te zeggen ’zie maar’. Ze moeten ook andere taken kunnen uitvoeren.” Met steun van de Kamer moet dat geld nu wél worden uitgetrokken.

Het gebruik van lachgas als drug neemt toe, vooral onder jongeren; 15 procent van de 20- tot en met 24-jarigen gebruikt het wel eens. Het aantal ernstige incidenten door lachgasgebruik neemt ook toe, zoals brandwonden (door de gasfles) en verlammingsverschijnselen, waarschijnlijk door een tekort aan vitamine B12.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen