Brandstoffen dreigen nog sterker in prijs te gaan stijgen

Afbeelding: Hollandse Hoogte

Brandstoffen zoals benzine dreigen nog sterker in prijs te gaan stijgen. De vraag naar olie neemt snel toe dankzij het economisch herstel, maar veel olieproducerende landen wachten nog met het oppompen van grotere hoeveelheden van de grondstof.

De krapte op de wereldwijde oliemarkten zou het economisch herstel uiteindelijk kunnen schaden, waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandelijkse rapport.

Lees ook: Pijn voor autorijders aan de pomp is fijn voor staatskas

Patstelling

Onlangs eindigden onderhandelingen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland, ook wel OPEC+ genoemd, in een patstelling. De Verenigde Arabische Emiraten verzetten zich tegen de voorwaarden voor een geleidelijke verhoging van de olieproductie waar onder andere Saoedi-Arabië voor pleitte.

Landen van de OPEC+ waren al wel begonnen met het geleidelijk ophogen van de olieproductie, waar ze vorig jaar nog drastisch in sneden om de olieprijzen te stutten. Maar door de impasse binnen het oliekartel is dat proces nu stilgelegd. Volgens het IEA dreigt daardoor een steeds groter tekort aan olie. Dat zorgt „in potentie voor hoge brandstofprijzen die de inflatie stuwen en een kwetsbaar economisch herstel schaden”.

Lees ook: Benzineprijs nadert de pijngrens van 2 euro, wordt het nog erger?

5,4 miljoen vaten per dag

Het conflict binnen de OPEC+ komt ook op een slecht moment. De olievoorraden die tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis aanzwollen door het wegvallen van de vraag, zijn nu goeddeels weggewerkt. Tegelijkertijd stijgt de behoefte aan olie met 5,4 miljoen vaten per dag ten opzichte van 2020.

Door ANP

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu