Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Grensdorp Moelingen staat onder, in Belgisch Luxemburg is 15-jarige door water meegesleurd

 © Het Belang van Limburg

Moelingen -

De buiten hun oevers tredende beken Voer en Berwijn zorgen in de Voerstreek voor grote problemen. Het grensdorpje Moelingen (bij Eijsden) is onbereikbaar geworden. Zeker honderdvijftig huishoudens geëvacueerd. Ook kinderen die op bivak waren moesten naar hoger gelegen gebied worden gebracht

Stefan Gillissen

De situatie verslechterde door de dag heen. Noodvoorzieningen konden het water niet meer aan. Een kunstmatige dijk begaf het. Op dronebeelden is te zien hoe het doorgaans kleine beekje een woeste rivier is geworden. Gevreesd wordt dat het waterpeil ook donderdag nog zal stijgen.

Het provinciaal rampenplan is inmiddels in werking. Brandweer, politie en vrijwilligers werkten ook laat woensdagavond nog om erger te voorkomen. In tal van huizen staat water echter al anderhalve meter hoog.

Grensdorp Moelingen staat onder. © Track’88

Veel inwoners weigeren te evacueren. „Ze willen in hun huizen blijven en dat mogen ze ook. We vragen dan wel dat ze dat melden, zodat we weten wie in veiligheid is en wie niet”, zegt een woordvoerder van de brandweer. Wie wél weg wil wordt per boot ontzet. De brandweer gaat daarvoor ieder huis af.

Onbereikbaar

Het dorp ’s-Gravenvoeren (bij Noorbeek) werd onbereikbaar. Een vijftigtal huizen zou daar onder water staan. Het dorp heeft vanwege de ligging en de gekanaliseerde beek vaker last, maar de huidige situatie wordt extreem genoemd. Probleem voor de brandweer is dat huizen aan de Voer vaak slecht bereikbaar zijn door de sterke stroming.

Uit de Belgische provincie Luxemburg komen geluiden over een 15-jarig meisje dat mogelijk in de Ourthe is gevallen. Ze zou er op vakantie zijn toen ze tijdens het spelen viel en vervolgens werd meegesleurd.

De Euregio telt tal van plaatsen waar momenteel overstromingen plaatsvinden. Eupen, Raeren, Lontzen en Kelmis zijn getroffen. Het centrum van Eupen staat onder, de Vesder kan de toevoer niet aan. Ook in Raeren is het water het centrum van het dorp binnengedrongen.

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is sprake van een noodtoestand. Delen van Düsseldorf werden woensdag ontruimd.

Lees ook