Demi (18) haalde gymnasiumdiploma met veertien vakken: ‘Nog tijd genoeg voor leuke dingen’

Demi Janssen leverde een buitengewone prestatie op het Blariacumcollege. Afbeelding: Lé Giesen

De gemiddelde leerling moet er niet aan denken, maar Demi Janssen (18) is geen doorsnee leerling. De in Maasbree wonende tiener slaagde met maar liefst veertien vakken voor het gymnasiumdiploma aan het Blariacumcollege in Blerick.

Dat de 18-jarige Demi Janssen buitengewoon ambitieus is, blijkt wel uit de ogenschijnlijke extreem hoge werklast die ze zich vrijwillig op de hals heeft gehaald. Door de veertien vakken die ze met een voldoende heeft afgerond, kan ze alle vier de profielen op haar CV noteren. Maar daar blijft het niet bij; Demi had tot een maand geleden ook nog buitenschoolse activiteiten, waaronder de leerlingenraad en de jongerenraad van Venlo. Met het behalen van het diploma is dat gestopt. „Voor de jongerenraad moet je in Venlo op school zitten of er wonen”, zegt ze.

Waarom ze deze vakken allemaal heeft gevolgd? „Een brede interesse.” Ze begon met een combinatie van Economie & Maatschappij en Cultuur & Maatschappij, maar kwam er al snel achter dat ze dat niet voldoende vond. „Mijn vrienden hadden scheikunde, en vertelden daar vaak over. Toen dacht ik: ‘dat wil ik ook’.” Na een gesprek met scheikundeleraar Bas van Gestel, nam ze het vak op in haar pakket. „Ik had verwacht dat hij me voor gek zou verklaren, maar hij reageerde verrassend positief. Dat zette de deur open voor de rest”, zegt de leerling. Tegen de tijd dat ze naar de vijfde klas ging, volgde ze zowat alle vakken die de school te bieden heeft.

Plannen

„Slapen doe ik wel hoor. En ik had ook genoeg tijd voor leuke dingen”, lacht ze als wordt gevraagd hoe ze de tijd vrijmaakt voor al deze vakken. „Om eerlijk te zijn, het inplannen van alle lessen en proefwerken kostte me meer tijd dan het studeren zelf.” Vanwege dubbele roosters moest ze een hoop zelfstandig afwerken, maar dat vond ze niet zo erg. „Ik vind het eigenlijk wel fijn om mijn eigen tempo aan te houden. De school heeft mij heel goed de gelegenheid gegeven om alles te kunnen volgen.”

Toekomst

Demi heeft zich al ingeschreven voor University College aan de universiteit van Maastricht. Een studie die een breed scala aan vakgebieden aanbiedt. „Het lijkt me de beste optie voor mij, omdat ik eigenlijk nog niet goed weet wat ik later wil doen. Het past ook bij een moderne wereld, waarin disciplines steeds vaker in elkaar overlopen. Bovendien denk ik niet dat ik voor altijd één beroep zou willen uitoefenen. Ik zie mijzelf wel om de vijf jaar iets anders doen.”

Door Simon Doesborgh

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten