Paar honderd wandelaars lopen toch gewone Vierdaagseroute

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Een paar honderd wandelaars leggen deze week toch het gewone Vierdaagseparcours af.

De meeste fanatieke lopers stonden dinsdag om 04.00 uur klaar op de Wedren in Nijmegen om van start te gaan voor de Dag van Elst, de route die door de Betuwe voert. De wandelaars zullen hier en daar een andere weg moeten kiezen omdat er dijken zijn afgesloten in verband met de hoge waterstanden.

Lees ook: Ook dit jaar geen Vierdaagse wegens coronacrisis

De Vierdaagse gaat voor de tweede keer niet door vanwege de coronacrisis. Maar veel Vierdaagselopers kennen de parcoursen uit hun hoofd. Zij lopen ditmaal zonder voorzieningen onderweg, want Stichting De 4Daagse wil drukte in de regio Nijmegen juist voorkomen en heeft daarom geen wegafzettingen, toiletten of medische hulp onderweg geregeld.

Alternatieve Vierdaagse

De 4Daagse en de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) hebben een Alternatieve Vierdaagse georganiseerd, waaraan ruim 20.000 wandelaars deze week deelnemen. Deze lopers hebben een app op hun mobiele telefoon gekregen, die elke dag een route uitstippelt vanuit een zelfgekozen startplaats. Er zijn deelnemers in tal van landen. Er is volgens De 4Daagse zelfs een loper op Antarctica.

Onderzoekers van het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen testen deze week of een doorgemaakte infectie met het coronavirus invloed heeft op de wandelprestatie. Zij volgen daarvoor een groep van vijfhonderd lopers, van wie er honderd corona hebben gehad. Een ander onderzoek gaat over de effecten van plantaardige of dierlijke eiwitten op spierpijn en spierschade. De onderzoekers willen weten of eiwitten voor minder spierschade zorgen en of er dan verschil is tussen plantaardige en dierlijke eiwitten. De onderzoeksgroep loopt elke dag 20 of 30 kilometer.

De Vierdaagse is in 1909 voor het eerst georganiseerd om de conditie van militairen te verbeteren. Daarom trapte een detachement van het Korps Mariniers en de Koninklijke Luchtmacht dinsdagmorgen in Rotterdam de Alternatieve Vierdaagse symbolisch af. De militairen lopen in vier dagen naar Nijmegen met tien kilo bepakking op de rug. Ze lopen ter nagedachtenis aan de bevrijding van Nederland en voor een stichting die gezinnen met een ernstig ziek kind een vakantie op Terschelling aanbiedt.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu