Massale woede in VK om verplichting vaccins

Niet alleen togen groepen Britten maandag weer naar Parliament square in London, maar ook prominente wetenschappers en rechters keren zich tegen het plan van Boris Johnson. 

Niet alleen togen groepen Britten maandag weer naar Parliament square in London, maar ook prominente wetenschappers en rechters keren zich tegen het plan van Boris Johnson. © EPA

De verplichting voor jongeren om gevaccineerd te zijn als ze in september nog een club of discotheek in willen, schiet volledig in het verkeerde keelgat van de Britten. De horeca is pislink maar ook wetenschappers en rechters scharen zich achter de kritiek.

Bron: Telegraaf

De aankondiging van premier Boris Johnson kwam als een complete verrassing, aangezien zijn ministers Michael Gove en Nadhim Zahawi heel recent nog ontkenden dat er plannen waren voor een ’vaccinpaspoort’.

Lees ook: Bijna 100 nieuwe coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen, grootste stijging sinds eind mei

Het nachtleven is woest. „Een week geleden zei de Gezondheidsminister ons nog dat vaccins niet verplicht zouden zijn”, aldus directeur Michael Kill van de Night Time Industries Association. „Wat een absolute puinhoop.”

Kill begrijpt er niets van: „Uit het eigen rapport van de overheid over vaccinpaspoorten bleek dat ze meer goed dan kwaad deden – dus hoe kan dit verklaard worden?” Ook de Britse media zoals de Daily Mail vragen zich af waar de U-turn vandaan komt.

Academici

Wetenschappers en rechters scharen zich nu achter de kritiek. Voormalig Supreme Court Lord Sumption vindt de maatregel ’volledig onnodig’. Directeur prof. Carl Heneghan van het Centre for Evidence-Based Medicine (Oxford University) reageerde cynisch op Twitter en hoogleraar Sir Jonathan Montgomery, die voorzitter was van het ethiekcomité van de NHSX wat betreft contact tracing, waarschuwt voor het moment waarbij ’aansporing en dwang elkaar ontmoeten’.

„Denkt de overheid echt dat deze behandeling degene die twijfelen over het vaccin, over de streep trekt?”, fulmineert Peter Marks, ceo van nachtclub REKOM UK.

Besmetting

Terwijl in Nederland het OMT juist ziet dat de vaccins niet altijd beschermen tegen besmetting, en op sommige momenten oproept om óók een test te vragen aan gevaccineerden, gaan de Britten dus vol voor ’veilig met een vaccin’. Wat vreemd is, is dat de clubs tot die tijd helemaal zullen openen – voor iedereen.

„Hoe kan het veilig zijn om nu naar een nachtclub te gaan, zonder enige maatregelen, en in september heb je een dubbele vaccinatiestatus nodig?”, vraagt Labour-politicus Justin Madders zich af. „Het slaat nergens op.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws