Vrijwel alle regio’s naar hoogste risiconiveau voor coronavirus, Limburg er net onder

 

 © Hollandse Hoogte / Rob Engelaar Rob Engelaar

Vrijwel het hele land staat vanaf woensdag op het hoogste risiconiveau voor het coronavirus. In 11 van de 25 regio’s is de situatie al ‘zeer ernstig’, en daar komen waarschijnlijk ongeveer tien regio’s bij wanneer de overheid de coronakaart van Nederland opnieuw vaststelt.

Redactie

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.

De elf regio’s waar het hoogste risiconiveau al geldt, zijn Amsterdam-Amstelland, Groningen, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Twente, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en Gooi en Vechtstreek. Daar komen Noord-Holland Noord, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland, Friesland en Flevoland waarschijnlijk bij. Dat zou betekenen dat negen van de twaalf provincies volledig op ‘zeer ernstig’ staan.

Limburg op ernstig

Zeeland is de enige regio die nu nog de status ‘zorgelijk’ heeft, het een na laagste niveau, maar gaat vermoedelijk naar ernstig. Daar staan Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Drenthe waarschijnlijk ook. De laagste twee risiconiveaus gelden dan nergens meer.

Lees ook: In vrijwel het hele land is de corona-uitbraak nu zeer ernstig, Limburg komt er iets genadiger vanaf

Voor de maatregelen van het kabinet heeft de verhoging van de risiconiveaus overigens geen gevolgen. Ruim een week geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws