Alarmeringssysteem AMBER Alert actief tot ten minste 22 november

Afbeelding: Annemiek Mommers

AMBER Alert blijft tot ten minste 22 november in werking, meldt de organisatie achter het alarmeringssysteem.

Meldingen van kinderen die zijn vermist of mogelijk in levensgevaar zijn, zouden vanaf 22 juli verspreid worden via Burgernet, een systeem van de politie, maar de overgang is uitgesteld.

Lees ook: Alle alarmbellen af voor behoud van Amber Alert

Onder druk van de Tweede Kamer gaf demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus de politie en het bedrijf achter AMBER Alert vorige maand tot 1 oktober de tijd om te praten over de ontwikkeling van een ander alarmeringssysteem. AMBER Alert zou nu met de politie hebben afgesproken in ieder geval tot 22 november actief te blijven.

Risico

JA21 diende eind juni een motie in die Kamerbreed werd gesteund. De Kamer vindt stoppen met het systeem op dit moment een risico. AMBER Alert verspreidt zich volgens de Kamer snel, heeft een groot bereik en werkt internationaal. De partijen willen een systeem waarin de voordelen van AMBERT Alert behouden blijven. De Kamer vindt wel dat de opsporing van vermiste kinderen een publieke taak is, die uiteindelijk door de politie kan worden uitgevoerd.

Het contract met Netpresenter, het bedrijf achter AMBER Alert, zou in juli aflopen. Maar het bedrijf verzette zich daartegen en riep het publiek op een protestpetitie te ondertekenen. Toch wilde Grapperhaus het contract niet meer verlengen. De politie zou door de overdracht meer controle krijgen over alle aspecten van de waarschuwingen. Daarnaast is Burgernet volgens hem een stuk goedkoper dan de ongeveer 1 miljoen euro per jaar die AMBER Alert kost.

Burgernet

Burgernet is een netwerk waarvoor mensen zich kunnen aanmelden, waarna zij een spraak- of sms-bericht krijgen als er iets gebeurt in hun omgeving, zoals een inbraak, beroving of vermiste personen. Door een technische aanpassing kan de politie hierop nu ook berichten landelijk versturen, eventueel met beeldmateriaal.

Netpresenter verstuurt in overleg met de politie per jaar ongeveer één tot drie AMBER Alerts, als een kind vermoedelijk in een levensbedreigende situatie verkeert, en acht tot tien meldingen van vermiste kinderen.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen